Zdroje: www.nasdum.eu, www.kritiky.cz

Břečťany na fasádách a zídkách

Břečťan je spíš známý jako agresivní rostlina sápající se po domech, která může způsobit řadu problému. Nejenže pomůže myším či ptákům dostat se do blízkosti vašich oken a balkonů, ale také může iritovat kůži a během kvetení pyl dráždí alergiky a láká moře včel. Pokud na to nejste připraveni, udržujte břečťan ve vhodném tvaru, aby vám nepřerostl přes hlavu.

Jednoduše řečeno, mít břečťan rozhodně přináší mnohé problémy, na druhou stranu však také četné výhody. Víte, o čem je řeč?

Břečťan je léčivka a strašák celulitidy

Břečťan je však také léčivka, která může pomoci při odkašlávání, rozhání křeče a pomůže tělu i mysli relaxovat. Mírně jedovatý břečťan má však také zevní použití, a to vždy zajímalo především starší ženy. Ty používaly čaj nebo silnější odvar, případně nechaly břečťanové listí macerovat v oleji. Na masáž je vhodný olivový olej, který prospívá pokožce i sám o sobě.

Jak se používá břečťan na celulitidu?

Je to tak prosté, že se až budete divit. Na nálev, který se používá formou obkladů, budete potřebovat jen 300 ml vody a hrst čerstvých břečťanových listů.

Listy povařte ve vodě zhruba 10 minut, odstavte z plotny a nechejte trochu vychladnout, ale ne úplně. Do odvaru máčejte proužky látky a přikládejte na místa, kde se vám objevuje takzvaná pomerančová kůže, která je projevem celulitidy, většinou se objevuje na stehnech a zadečku. Namočenou látku přiložte na kůži a přikryjte nahřátým ručníkem. Nechejte působit, dokud obklad i ručník nevychladnou.

Pokud toužíte po masáži, pak si můžete břečťan naložit do oleje třeba s rozmarýnem. Do sklenice vložte pokrájené listy břečťanu i rozmarýnu a zelijte kuchyňským olejem. Může být olivový nebo jiný. Sklenici uzavřete a nechejte odstát na tmavém místě alespoň dva týdny. Pak sceďte a používejte na tělo podle svých potřeb.

Související články