K léčebným účelům se sbírá především březový list, a to v březnu a dubnu. V březnu se ale mohou sbírat také pupeny. Listy se využívají především jako nedráždivý močopudný prostředek při chorobách ledvin a močových cest a v čajích proti revmatismu. Spolu se zvýšeným vylučováním moči se zvyšuje i vylučování chloridů a dalších solí, stejně jako iontů sodíku.

Březový nálev nejen proti otokům

Pokud trpíme otoky z nedostatečné činnosti ledvin, může nám pomoci nálev z březových listů: jednu polévkovou lžíci čerstvých, mírně pomačkaných listů přelijeme sklenicí vroucí vody, zakryjeme a necháme 10 minut luhovat. Pijeme po šálku 3x denně, vždy mezi jídly, aby se co nejméně zatěžovaly ledviny.

Březové listy se hodí i do kombinací, zejména pro použití při urologických a revmatických potížích. Při bolestech svalů a kloubů s horečkami kombinujeme březový list především s lipovým květem a s květem černého bezu ve stejném poměru, k tomu přidáme půl dílu natě mateřídoušky nebo tymiánu.

Léčivé koupele

Silný protirevmatický účinek mají celkové nebo i dílčí březové koupele. Ty jsou vhodné i při otocích a zadržování vody v těle – základ těchto potíží totiž spočívá v ledvinách, na které březové listy působí intenzivně, ale zároveň mírně a nenásilně a bez vedlejších účinků.

Celkové březové koupele mohou doprovázet i nenásilnou redukční dietu. Na 1 l vody použijeme 2-3 hrsti čerstvých březových listů, celkem připravíme 5-10 l odvaru, který ve vaně zředíme na 60-100 l. Voda by měla mít teplotu lidského těla, koupel by neměla trvat déle než 15 minut. Po koupeli se neutíráme, ani neodpočíváme, pohybujeme se asi 10 minut po místnosti.

Koupele provádíme 2-3x týdně, k tomu ještě každý den užíváme 8 čajových lžiček otrub. Kúru bychom měli provádět minimálně po dobu 3 týdnů, maximálně ale tři měsíce.

Využít lze i borku

Velmi dobrým prostředkem na dnu, obecnou vodnatelnost a hlavně kožní neduhy je odvar z březové kůry. Tu sbíráme v březnu a dubnu tak, že uřízneme větvičky s bílou borkou a kůru z nich oloupeme. Ještě výhodnější je, pokud narazíme na pokácené stromy s bílou borkou, ze kterých získáme velké množství kůry. Ta se suší umělým teplem, teplota ovšem nesmí překročit 45 °C. Skladujeme ji na suchém místě.

Pěstování

Bříza bělokorá je odolný a houževnatý strom, který může vyrůst až do výšky 25 m. Na stanoviště, klima a druh půdy je nenáročná, uchytí se i tam, kde by jiné stromy nerostly, nevyhovuje jí pouze úplný stín. Dokáže zpevňovat svahy, její částečnou nevýhodou je, že vysušuje půdu, další stromům se proto v její blízkosti příliš nedaří. Opatrnost je také na místě, máme-li v rodině alergika – pyl břízy je významným alergenem.

podle knihy Herbář léčivých rostlin