Zdroje: makova-panenka.cz, bylinkopedie.cz, cs.wikipedia.org

Bříza není jen krásný strom

Bříza patří k zajímavým léčivkám, o kterých se ale moc nepíše. Právě červen je nelepším časem sběru, ale zelené listy můžete sbírat a sušit kdykoli během sezony. Vytáhněte koš nebo plátěnou tašku a zamiřte k nejbližšímu hájku. Nasbírat si březové listí je určitě dobrý nápad. Dejte si pozor na sběr z mladých stromků, abyste je zbytečně neponičili.

Sušení březových listů

Až budete listí mít, pamatujte, že důležité je dát jej hned sušit. Mohlo by se zapařit. Naštěstí nasušit jej není žádný problém na dobře větraném, suchém místě ve vnitřních prostorách a maximální teplotě nepřesahující 40 °C. Můžete použít rošt na sušení bylin nebo docela obyčejné tácy či plechy vyložené papírem na pečení. Čas od času listy během sušení zkontrolujte. Dobře usušené lístky mají stále pěknou zelenou barvu, aby je bylo možné skladovat a použít, očistěte nasušený materiál od kousků větviček či jiných nečistot.

Jaké účinky mají březové listy?

Březový čaj vám pomůže očistit tělo, což znamená podporu funkce lymfatického systému. Lymfa souvisí s obranyschopností těla, takže nejde jen o oblíbený detox, ale přímou podporu imunity. Bříza je také močopudná a podporuje pocení i zdravé odvodnění těla, v tomto směru pozitivně ovlivňuje ledviny a zdraví močových cest. Také reguluje zažívání, což znamená nejen podporu tvorby žluči, ale také přispěje k pravidelnému vyměšování, či pomůže při problémech s plynatostí.

Březový čaj pomůže na bolavé svaly

Březové listy je vhodné kombinovat s různými jinými nasušenými bylinkami. Velmi oblíbená je kombinace 1:1:1 březových lisů, bezového květu a lipového květu. Byliny nasypejte do studené vody a přiveďte k varu. Odstavte, nechejte 10 minut louhovat, sceďte a užívejte až třikrát denně, maximálně ale jeden týden.
Tento bylinkový mix je výborný i na bolavé svalstvo. Pokud vás čekají těžší práce na zahradě, právě takový čaj by se vám mohl výborně hodit.

Vykoupejte se v odvaru z březového listí

Zevní užívání břízy je také možné, a to na kožní problémy a lepší hojení. Užívání březového odvaru v lázni je vhodné i pro alergiky nebo pro ty, kteří často trpí na plísňová onemocnění či bolavé klouby. Na oplachy postačí vychlazený odvar z hrsti sušených listů a jednoho litru vody. Břízu ve vodě krátce povařte a chladnoucí odvar nechejte ještě čtvrt hodiny pod pokličkou, než jej scedíte. Do koupele je vhodné připravit alespoň 4 lity takového odvaru. Stejný odvar lze použít také jako oplach na vlasy.

Související články