Bříza si již v dávných dobách vysloužila přívlastky jako "kouzlo Indie" nebo "půvab Sibiře". Její sněhobílá kůra, krásný vzrůst a romanticky tvarované větve ji předurčují být mezi stromy královnou krásy. Nasbírejte si březové pupeny, dodají vám sílu a nastartují váš potenciál po zimě.

Co to je gemmoterapie

Také objímáte rádi stromy a přijímáte jejich energii? Stejné blahodárné účinky mají i jejich listy a pupeny, dokonce je na tom založená celá věda. Jedná se o gemmoterapii, která využívá sílu účinků pupenů rostlin. Mladé výhonky totiž obsahují mimořádně hodnotné látky, které se v jiné části rostliny nevyskytují než právě v pupenech. Jde o široké spektrum hormonů, enzymů, minerálů, stopových prvků, vitaminů a dalších významných látek. Pupeny prostě obsahují to nejlepší z celé rostliny, a právě proto jsou tinktury z pupenových výluhů mimořádně účinné.

Pupeny jsou zázrak přírody

Ze všeho nejvíce se pupeny používají k regeneraci organismu sužovaného bolestmi a vážnými chorobami. Jsou například skvělou volbou po onemocnění boreliózou, kdy po doléčení antibiotiky zůstávají dlouhodobě některé zdravotní problémy, jako jsou bolesti kloubů, únava nebo ekzémy. Aspoň jednou ročně by si měl každý dopřát kúru z pupenů jako užitečnou prevenci.

Zajímavosti o bříze bělokoré

Bříza patří mezi jedny z nejstarších stromů severní Evropy. Je to nádherný, časně pučící, štíhlý strom. Jeho větve jsou významné i pro mytologii, protože se věřilo, že probouzejí lásku. Severské národy je oslavují jako symbol obnovení životní síly, a to hlavně jejich pupeny. V Rusku jsou vnímány jako zdroj pevného zdraví, z něhož se zde připravuje čaj, který se stal tradičním elixírem života bohatým na minerály. Bříza podporuje činnost jater, ledvin a střevního traktu a účinně posiluje detoxikační procesy v těle. Také usnadňuje trávení a pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu.

Proč zrovna pupeny?

Březové pupeny totiž obsahují vzácný esenciální olej (3,5-5%). Sbírají se právě teď na jaře a jsou unikátním koncentrátem živin. Vyvíjejí se v době, kdy proudí březová míza stromu do kmene a větví z kořenů. Když chcete začít s detoxikací, pomůže kúra pití čistého březového výluhu. Ještě účinnější je tinktura z pupenů břízy extrahovaná do alkoholu.

V pupenech je síla

Dříve než z pupenů začnou pučet první lístky břízky, nasbírejte si je a zhotovte si z nich čaj. Báječně vám pročistí tělo a mají blahodárný vliv na ledviny. Hlavním pozitivem jsou jejich močopudné účinky bez jakéhokoliv dráždění a zátěže ledvin. Z těchto důvodů je také bříza častou přísadou čajových urologických směsí. V kůře stromu je totiž obsažen bílý pigment betulin, který má silné protizánětlivé účinky a jeho chemické deriváty jsou testovány na anti-HIV aktivitu. Kromě toho bříza perfektně stimuluje jaterní funkce a kladně ovlivňuje celé respirační ústrojí. Pomáhá léčit kostní záněty a dekalcifikaci kostí, hlavně když břízu zkombinujete s jedlí. Využívá se často i během léčby některých typů žloutenky a při zánětech slinivky břišní. Doporučována je také při redukční dietě, protože stimuluje jaterní funkce a činnost slinivky, čímž přichází příjemný bonus, protože tak tělo dokonale připraví na odbourávání tukových zásob.

Zdroje: www.superpotraviny.webnode.cz, www.zena.aktualne.cz, www.living.stage.iprima.cz, Janča - Zentrich: Herbář