Zdroje: radimejak.cz, www.sportuj.com

Brnění nohou: Únava, nebo choroba?

Brnění, chvění či třas v nohou jsou stavy, které je možné pozorovat i u zcela zdravých osob po absolvování náročné fyzické aktivity, jako jsou různé sporty, dlouhé těžké túry či nárazová extrémní zátěž bez předešlého tréninku nebo po dlouhé pauze. Podobné pocity můžete zažívat také při přesezení, což jistě dobře znáte a nijak vás to nepřekvapí. Nohu si čas od času přisedne či přiskřípne každý a nezbývá než nepříjemné pocity na chvíli vydržet a případnou bolest či diskomfort vydržet.

Brnění nohou bez zjevné příčiny

Řeč je však o podobných pocitech, které se objevují často či pravidelně a nemají žádnou očividnou příčinu. Brnění, pálení a mravenčení, či částečné znecitlivění nohou, ale i rukou patří k častým neduhům, které provázejí stav zvaný parestézie. Mezi symptomy patří ale i spousta dalších projevů na končetinách. Může jít také o brnění jen jedné nohy či její konkrétní části. Někteří zmiňují i brnění končetin v noci či v klidovém stavu. Mezi další případy patří výskyt těchto pocitů po chemoterapii, očkování či ve velkém stresu.

Obecně lze říci, že jde o poškození či „skřípnutí“ nervů, nicméně je možný i jiný důvod, proč vás brní nohy či ruce. Podle toho, co způsobuje tlak nebo poškození nervu, lékař stanoví způsob, jakým si můžete sami pomoci, třeba masáž, nebo zda bude nutné léčit problém farmakologicky nebo je dokonce nutná operace. Důvody jsou mnohé a velmi odlišné, od zánětu, po výhřez ploténky či rakovinné bujení.

Diabetes i roztroušenou sklerózu může provázet i brnění končetin

Nervů se také týká diabetická neuropatie, která se může vyskytnout u cukrovkářů. Důvodem je poškození nervů způsobené špatným prokrvením a vedoucí k zánětu. Tyto problémy jsou typické především pro rozvinutý neléčený a zanedbaný diabetes prvního i druhého typu.

Brnění, přecitlivělost nebo naopak znecitlivění částí těla vůči různým podnětům je také symptomem roztroušené sklerózy. Obvykle se rozvíjí už u mladých lidí ve věku mezi 20 až 40 lety. Roztroušená skleróza zahrnuje také mnohé další symptomy, které jsou méně či více závažné. Může jít o únavu či bolest hlavy, ale také poruchy koordinace, zraku, silné bolesti či křeče.

Bolest, brnění, špatná pohyblivost, gangrény a další problémy se běžně objevují také u pacientům s ischemickou chorobou dolních končetin. Toto onemocnění je však nepřehlédnutelné a dlouhodobé. Stav se pomalu zhoršuje a pacient trpí nejen pocitem chladu, ale také bolesti způsobené právně nedokrvením. Také zúžení teplen se projevuje brněním, mravenčením a pálením.

I méně závažné stavy provází brnění

Brnění v končetinách může mít však také docela odlišné důvody. Takovým jedním je například deficit vitaminů skupiny B či minerálů. V tomto případě může jít o železo nebo hořčík a brnění může přecházet až do křečí.

Mezi vážná onemocnění, která souvisí s brněním končetin, ale třeba i tváře či dalších částí těla, patří také nádorová onemocnění. Nervy trpí rozhodně také alkoholismem, ale na durhou stranu je možné, že jsou problémy jen dočasné a samy zcela zmizí.

Související články