Už od počátku března můžete na zahradě či ve volné přírodě narazit na rozpínavou rostlinu, která je často považována za plevel. Když už ji na zahradě vypleníte, nevyhazujte ji, raději ji zužitkujte. Má totiž nejen skvělou chuť, ale zároveň léčí. Bršlice dodá zajímavou příchuť čerstvým zeleninovým salátům, skvěle dochutí mleté maso, nádivky i polévky.

Více se o bršlici dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)

Ve 12. století popsala účinky této rostliny lékařka a přírodovědkyně svatá Hildegarda z Bingenu. Bršlice je známá i pod lidovými názvy jako husí packa či kerhák. Pro její léčivé účinky se už v dávných dobách sbíraly její listy a oddenky. Bršlice se poměrně rychle rozrůstá, a to právě díky oddenkům, které se tvoří po celé vegetativní období. Vyskytuje se všude tam, kde je stín či polostín, a hlavně dostatek vláhy.

Jaké

Jaké látky bršlice obsahuje

Bršlice je podle vědeckých studií bohatá nejen na vitamin C, ale obsahuje i velké množství provitaminu A. Zastoupeny jsou i důležité bílkoviny a zajímavý je také vysoký obsah minerálů a stopových prvků jako jsou železo, titan, mangan, měď a bór. Bylinka také obsahuje hořčiny, silice, třísloviny, tanin či organické kyseliny, éterické oleje a kumariny.

Bršlice je výborný čistič ledvin

Tato bylinka je známá především pro své močopudné účinky. Je tak velmi nápomocná ve chvíli, kdy je organismus zavodněný a překyselený a významně pomáhá při léčbě močových kamenů. Pokud solíte více než je zdrávo, bršlici si dopřávejte pravidelně, protože dokáže od soli pročistit tělo, zejména ledviny.

Zdravé klouby bez bolesti

Pokud budete bršlici užívat pravidelně vnitřně, tedy ve formě čaje, podpoří vylučování nadbytečné soli i zdravé klouby. Pokud trpíte jejich bolestí, brzy ustoupí, což platí i o revmatických bolestech. Od akutních bolestí nohou i kloubů uleví i obklad z rozmělněného listí bršlice.

Bršlice versus dna

Jak vyplývá z latinského názvu „podagraria“, často se rostlina využívala i při léčbě podagry neboli dny. V případě, že patříte mezi jedince s touto chorobou, jistě oceníte bršlicové koupele. Povařte 100 g čerstvých oddenků bršlice 15 minut ve 2 l vody a přidejte si tento odvar do koupele.

Bršlice umí ještě mnohem víc

Bylinka pomáhá s očistou organismu, účinně snižuje překyselení těla a přispívá správnému proudění lymfy. V listech je poměrně vysoké množství vitaminu C, který pomáhá posilovat imunitu a funguje proti únavě. Bršlice podporuje trávení a má projímavé účinky.

Výborné výsledky jsou s bršlicí zaznamenány i v léčbě hemeroidů. Pokud budete bršlici užívat pravidelně, půjde také o dobrou prevenci proti nebezpečným emboliím, protože bylinka snižuje srážlivost krve. Užíváte-li léky na ředění krve, vždy se raději poraďte se svým lékařem.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.celostnimedicina.cz, www.vegmania.cz, www.novinky.cz