Brynza se vyrábí z ovčího mléka. Toto mléko je pro náš organismus velmi prospěšné. Dejte si ale pozor! Ovčí mléko se může smíchat s kravským nebo kozím mlékem. Vždy si proto pečlivě čtěte název brynzy. Abyste zakoupili tu nejkvalitnější, musí se jmenovat „ovčí brynza“. Tento fermentovaný sýr se prodává v obchodech po celý rok, avšak právě na jaře si na ní nejvíce smlsnete. Ze všech brynz je totiž nejjemnější a nejlahodnější.

Podívejte se na video, jak se typicky vyrábí májová brynza:

Zdroj: Youtube

Čerstvá brynza je nejsilnější

Abyste z brynzy dostali do svého těla co nejvíce prospěšných látek, musí být čerstvá. Pokud totiž projde tepelným zpracováním, velké množství vitaminů a minerálů se v sýru zničí. Před zakoupením si proto přečtěte obal, na kterém je vše napsáno. Víte, proč je právě májová brynza nejzdravější?

Cenné látky brynzy

V brynze se nachází spousta kvalitních bílkovin, vitaminů A, B, C a D, enzymů a minerálů, jako jsou vápník a fosfor. Díky nim tento sýr podporuje trávení, snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Zároveň má velmi nízký obsah laktózy, protože obsahuje mnoho mikrobiálních kultur. Výrobky z ovčího mléka jsou doporučovány proti osteoporóze neboli proti řídnutí kostní tkáně.

Obrovské množství probiotik

Mezi přírodní zdroje probiotik řadíme nejčastěji jogurty či acidofilní mléko. Pravdou však je, že brynza vyrobená ze surového nepasterizovaného ovčího mléka obsahuje až několikanásobné množství mléčných bakterií v porovnání s těmito produkty. Je proto vhodná jak při užívání antibiotik, tak i na posílení imunity.

Brynza snižuje hladinu cholesterolu

Pokud budete brynzu pravidelně konzumovat, její blahodárná síla se pozitivně projeví na hladině LDL cholesterolu - toho "zlého". Ten se začne snižovat, a naopak prospěšný HDL cholesterol se začne zvyšovat. A proč začít jíst brynzu právě na jaře? Nyní se vyrábí z čerstvého mléka, je méně tučná a méně štiplavá než ta zimní.

Brynza nejen na halušky

Jestliže si budete chtít brynzu dopřávat pravidelně, jistě by se vám po pár dnech začaly halušky nebo pirohy zajídat. Naštěstí to není jediný pokrm, který můžete s brynzou jíst! Tento ovčí sýr je skvělý třeba jen na čerstvém chlebu. Můžete si namazat jak klasickou brynzu, tak i domácí budapešťskou pomazánku z ní vyrobenou. Z brynzy můžete rovněž uvařit vynikající krémovou polévku.

Související články

Zdroje: ceskenoviny.cz, senzamedical.cz, kupi.cz