Pro úvodní poměrně sebevědomé tvrzení autorky diety, týkající se dokonce možné léčby rakoviny sice nejsou doklady v podobě podrobných vědeckých studií, logika receptu a znalosti základních principů fungování těla ale napovídají, že tato dieta musí alespoň částečně fungovat. To ale samozřejmě neznamená, že je všemocná a že byste neměli v případě jakýchkoliv pochybností o svém zdravotním stavu co nejrychleji navštívit lékaře. Dieta podle Johanny Budwigové ale může být prospěšná, a to nejen v případě krize, ale také jako preventivní opatření.

Omega-3 mastné kyseliny jsou základ

Zdroj: Youtube

Na jakém principu dieta funguje? Je to poměrně jednoduché, jako většina zajímavých nápadů. Zmiňované potraviny obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin a také bílkovin, tedy látek, které mají mimo jiné bránit růstu rakovinových buněk v těle. Lékaři ale zároveň varují před bezmeznou důvěrou pouze v tento postup, protože nejde o vyváženou stravu, kterou jakkoliv nemocní lidé potřebují. Nicméně je jisté, že rozumnou konzumací těchto potravin bychom jen těžko mohli něco pokazit.

Len, tvaroh a česnek

Základem uvedené diety jsou lněná semínka a lněný olej, který je bohatým zdrojem zmiňovaných omega-3 mastných kyselin. Ty jsou podle Johanny Budwigové pro zdraví organismu natolik důležité, že jejich obsah ve zdravém těle bývá mnohem vyšší než u lidí, kteří trpí chronickými chorobami, včetně cukrovky, nebo dokonce rakoviny.
Aby nám ale lněný olej mohl poskytnout vše, co může nabídnout, je potřeba vyvážit jej také patřičným přísunem bílkovin. A od toho je tady tvaroh nebo také jogurt. Česnek, který je součástí receptu, pak působí jako přírodní antibiotikum i jako zdroj síry, jež chrání tělo před toxiny, podporuje nutné oxidační procesy a pomáhá i v mnoha dalších oblastech, jako je podpora tvorby kolagenu. Nejenže nám tedy za konzumaci česneku poděkují naše vnitřní orgány, ale jeho účinky poznáme i na zdravější a jasnější pokožce. Některé zdroje potom oproti autorce původního receptu doporučují přidat ještě další přísady, podporující protizánětlivé působení diety, a to černý pepř a kurkumu.

Zdroj: Youtube

Základní recept

Jak si toto zdravé jídlo, které je doporučováno konzumovat jednou denně, připravíme? Základní recept obsahuje přibližně 150 gramů tvarohu nebo jiného na bílkoviny bohatého mléčného výrobku, ideálně samozřejmě v biokvalitě. Dále 4 lžíce umletých naklíčených lněných semínek (lze použít i chia semínka), 1 lžíci lněného oleje, 1 čajovou lžičku kurkumy a špetku černého pepře. Porci je možné sníst najednou nebo rozdělit na několik částí v průběhu dne. Zároveň je potřeba celkově upravit jídelníček tak, aby zahrnoval více zeleniny a ovoce, kvalitní živočišné produkty mořské ryby a podobně. Zcela ideální bude konzultace s nutričním terapeutem, který pomůže sestavit ideální jídelníček.

Trpělivost přináší nejen růže, ale i zdraví

Při zahájení diety podle Johanny Budwigové si musíme uvědomit, že jde o přírodní metodu změn v našem těle, nemůžeme tedy očekávat okamžité výsledky. Pokud ale vydržíme, již po prvních měsících změny stravovacích návyků ucítíme zlepšení. V čem konkrétně může tato dieta pomoci? Podle její autorky jde o zlepšení buněčného zdraví, krevního oběhu a stavu srdce. Dále pomáhá tělu bojovat s infekcemi, o nichž možná ani nemáme tušení, že v jeho nitru probíjají, a také vyčistí tepny a cévy v těle. Pro takovou změnu se již vyplatí něco udělat.

Zdroje: draxe, healthline, budwig-diet