Až 75 % žen zažívá PMS každý měsíc. Jeho hlavní příčiny zatím nejsou zcela známé. Předpokládá se však, že souvisí se změnami hladiny estrogenu a progesteronu. Projevy PMS ovlivňuje také zvýšená hladina prolaktinu a biochemické změny v centrálním nervovém systému.

Premenstruační syndrom v sobě zahrnuje fyzické i psychické příznaky, které nejčastěji nastupují po ovulaci. Délka jeho trvání je u každé ženy individuální. Nejčastěji se začne projevovat cca týden před krvácením. Do psychických symptomů se řadí emocionální labilita, podrážděnost, smutek, plačtivost, hněv, deprese, změna libida nebo poruchy soustředění. Fyzické příznaky v sobě zahrnují akné, trávící obtíže, jako jsou nadýmání, změny chuti k jídlu, otoky, únava, bolesti hlavy, prsou nebo podbřišku. Každý měsíc se může PMS projevit jinak. Jednou vás rozpláče romantická písnička, podruhé budete usínat hned po Večerníčku.

Jak zmírnit projevy PMS?

Příznaky PMS pomáhá snižovat vyvážená strava bohatá na zeleninu, ovoce a dostatek tekutin. Přidejte si do ranní kaše semínka a ořechy, jež obsahují minerály, jako jsou vápník, železo, zinek, hořčík a vitamíny B6 a E. V tomto období naopak omezte příjem soli, cukru, alkoholu a kofeinu. Skvěle také pomáhá pohyb. Ten nejenom zlepší náladu, ale také prokrví organismus. Zkuste vyrazit na procházku, zacvičit si jógu nebo si běžte zaplavat.

„Pokud vás PMS omezuje v práci i v osobním životě, je na místě konzultovat tento problém s lékařem. Kromě volně dostupných přípravků vám může předepsat např. hormonální antikoncepci," radí gynekolog MUDr. Miroslav Verner. Projevy premenstruačního syndromu však mohou zmírnit také bylinky.

Bylinkové čaje na premenstruační syndrom

Podle informací v herbářích tzv. ženské bylinky pomáhají nejen s projevy PMS, ale také zmírňují bolest nebo křeče při menstruaci. Vyzkoušejte čaje z těchto rostlin.

Hluchavkový čaj

Hluchavka bílá je vynikající na silnou, bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci. Zmírňuje migrény a psychické vypětí. Čaj můžete pít i při klimakteriu. Připravíte si ho ze dvou kávových lžiček květů. Ty zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 15 minut louhovat, slijte a popíjejte třikrát denně. Začněte pár dní před krvácením a pokračujte v jeho průběhu.

Maliníkový čaj

Čaj z listů maliníku udržuje hormony v rovnováze a podporuje zdraví ženských orgánů. Pomůže také zvládat nástup klimakteria. Užívat ho můžete buď preventivně nebo od prvního projevu obtíží. Stačí, když dvě až tři polévkové lžíce sušených listů zalijete 250 ml horké vody. 15 min louhujte, slijte a nechte trochu vychladnout. „Silnější účinky má výtažek z pupenů maliníku. Ten doporučuji při bolestivé menstruaci nebo jejím vynechání. Působí také proti křečím, chronickým zánětům a předčasnému přechodu," radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Užívejte 1 kapku na kilogram váhy, dva až čtyři týdny.

Kontryhelový čaj

Bylina panny Marie, ženský plášť či pláštíček panny Marie. Kontryhel je považován za čistě ženskou bylinku. Obsahuje třísloviny, hořčiny, éterické oleje, kyselinu salicylovou, lecitin, fytosteriny a tanin. Kontryhelový čaj posiluje ženské orgány, působí protizánětlivě a udržije hormony v rovnováze. Čaj si připravíte z jedné lžičky sušené bylinky, kterou zalijte 250 ml vroucí vody. 7 minut louhujte a poté přeceďte.

Čaj proti menstruačním křečím

Trápí vás při menstruaci nesnesitelné křeče? Zkuste si připravit speciální bylinkový čaj. Ten začněte popíjet již dva dny před očekávaným krvácením a ještě týden po něm. Smíchejte 20 g sušeného řebříčku, kontryhele, mochny husí, heřmánkových květů a meduňky. Směs zalijte 250 ml vroucí vody a 7 minut louhujte. Přeceďte a pijte třikrát denně mezi jídly.

Zdroj: www.euc.cz, www.prozeny.cz, www.mojezdravi.cz