Každé roční období trvá jen určitou dobu. Pokud tedy chcete využít benefitů léta, je potřeba všechny plodiny zpracovat tak, aby si do zimy uchovaly svůj výživový potenciál. Jedním z možných způsobů jsou sirupy.
Jde o léčivé roztoky, které v sobě uchovávají spoustu vitaminů a minerálů. Připravují se buďto zatepla – což umožňuje jejich delší dobu skladování, ale za tu cenu, že ztratíte určité procento výživných látek.
Z tohoto hlediska je výhodnější připravovat sirupy za studena, protože se zachovají všechny léčivé účinky bylinek i ovoce. A nejen to…
Autor videa, Kurzy pro radost, vám poradí, jaké bylinky sbírat a v čem je jejich praktické využití. Více na kanále YouTube.com.
Varianta za studena
Sirupy připravované za studena mají také tu výhodu, že se nemusí vařit, proto je můžete vyrábět prakticky na zahradě. Na výrobu budete potřebovat jen pár věcí: cukr, velkou mísu, nůž (na krájení citrusů), škrabku (na odstranění kůry z plodů), dvoulitrovou zavařovací sklenici, lžíci, bylinky, citrusové plody, které budou fungovat jako konzervant. A pak už záleží na tom, jaký sirup si připravíte. Vhodný je třeba meduňkový, který pomáhá proti kašli, ale i při nespavosti.
Vrstvení a víčkování
Sirup si připravíte snadno: Bylinky propláchněte studenou vodou a nechte okapat v cedníku. Část z nich nasypte na dno zavařovací sklenice tak, aby vrstva byla silná 2 – 3 centimetry. Pak ji zasypte dvoucentimetrovou vrstvou cukru, na který vyložte několik plátků citronu.
Tímto způsobem prokládejte vrstvy do té doby, než bude sklenice plná. Hotovou sklenici zavíčkujte a dejte na dva týdny na chladné a tmavé místo. Po uplynutí této doby pak sirup zceďte přes husté plátno.
Krátká doba trvanlivosti
Sklenice se sladkou medicínou vám v lednici vydrží zhruba měsíc. Není to moc, ale na druhou stranu dodá tělu maximum vitaminů a to se počítá. Připravovat si můžete sirupy v různých variacích – podle chuťových preferencí a léčivých účinků.
Pokud chcete malou inspiraci, tady je… Výborné jsou sirupy z levandule nebo dobromyslu, které fungují jako stimulátory dobré nálady. Na trávicí obtíže zase zabírá sirup z máty peprné, který krásně voní, chutná a hlavně účinkuje. Máte-li problémy s nachlazením, pak neváhejte a připravte si sirup z jitrocele nebo květů lípy. Uleví vám.