Každé roční období trvá jen určitou dobu. Pokud tedy chcete využít benefitů léta, je potřeba všechny plodiny zpracovat tak, aby si do zimy uchovaly svůj výživový potenciál. Jedním z možných způsobů jsou sirupy.

Jde o léčivé roztoky, které v sobě uchovávají spoustu vitaminů a minerálů. Připravují se buďto zatepla – což umožňuje jejich delší dobu skladování, ale za tu cenu, že ztratíte určité procento výživných látek.

Z tohoto hlediska je výhodnější připravovat sirupy za studena, protože se zachovají všechny léčivé účinky bylinek i ovoce. A nejen to…

Autor videa, Kurzy pro radost, vám poradí, jaké bylinky sbírat a v čem je jejich praktické využití. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Varianta za studena

Sirupy připravované za studena mají také tu výhodu, že se nemusí vařit, proto je můžete vyrábět prakticky na zahradě. Na výrobu budete potřebovat jen pár věcí: cukr, velkou mísu, nůž (na krájení citrusů), škrabku (na odstranění kůry z plodů), dvoulitrovou zavařovací sklenici, lžíci, bylinky, citrusové plody, které budou fungovat jako konzervant. A pak už záleží na tom, jaký sirup si připravíte. Vhodný je třeba meduňkový, který pomáhá proti kašli, ale i při nespavosti.

Vrstvení a víčkování

Sirup si připravíte snadno: Bylinky propláchněte studenou vodou a nechte okapat v cedníku. Část z nich nasypte na dno zavařovací sklenice tak, aby vrstva byla silná 2 – 3 centimetry. Pak ji zasypte dvoucentimetrovou vrstvou cukru, na který vyložte několik plátků citronu.

Tímto způsobem prokládejte vrstvy do té doby, než bude sklenice plná. Hotovou sklenici zavíčkujte a dejte na dva týdny na chladné a tmavé místo. Po uplynutí této doby pak sirup zceďte přes husté plátno.

Krátká doba trvanlivosti

Sklenice se sladkou medicínou vám v lednici vydrží zhruba měsíc. Není to moc, ale na druhou stranu dodá tělu maximum vitaminů a to se počítá. Připravovat si můžete sirupy v různých variacích – podle chuťových preferencí a léčivých účinků.

Pokud chcete malou inspiraci, tady je… Výborné jsou sirupy z levandule nebo dobromyslu, které fungují jako stimulátory dobré nálady. Na trávicí obtíže zase zabírá sirup z máty peprné, který krásně voní, chutná a hlavně účinkuje. Máte-li problémy s nachlazením, pak neváhejte a připravte si sirup z jitrocele nebo květů lípy. Uleví vám.

Související články

Zdroje: https://izahradkar.cz, https://pardubice.rozhlas.cz