Jsou lidé, kteří jsou zatvrzelými abstinenty, v dnešní době jich je vcelku hojné množství, protože se moderní doba přiklání ke zdravému životnímu stylu. Dále jsou lidé, kteří si alkohol dají příležitostně na večírku, narozeninách, k večeři nebo si dají skleničku vína na závěr dne doma u televize.

Jelikož je u alkoholu hranice velice tenká, napíšeme si něco blíže o alkoholismu jako takovém, i když se vás to absolutně s jednou sklenkou denně netýká, je dobré a zajímavé vědět, jak to s alkoholismem ve skutečnosti je.

Bylinky, které pomáhají omezovat chuť na alkohol a detoxikují tělo od škodlivin, ale nejsou plnohodnotným řešením. V případě vážných problémů se vždy obraťte na odborníky.

Jak vzniká závislost na alkoholu?

Závislost na alkoholu probíhá ve čtyřech stádiích:

  • Počáteční stádium - příležitostně, člověk si dá alkohol z důvodu úlevy, euforie, aby měl dobrou náladu, mnohdy má jedinec oblíbenou značku alkoholu, které je věrný.
  • Varovné stádium – vznikla již určitá potřeba pít, člověk bývá opilý, zvyšuje dávky, pije „tajně“, věrnost značce alkoholu ochabuje (sáhne po tom, co je)
  • Rozhodné (kritické) stádium – v tomto stádiu se rozhoduje o závislosti, člověk má pravidelné výpadky, nezná míru, jedinec upadá jak společensky, tak fyzicky, je nervózní, má výčitky, začínají abstinenční příznaky.
  • Vývojové (konečné) stádium – závislost, tolerance k alkoholu klesá, člověk nemyslí na budoucnost, nemá peníze, rozprodává i věci, na kterých mu záleží, hledá další pijáky, často tento jedinec přijde o práci, špatně mu fungují játra, nejí.

Jellinkova typologie

Pokud se už člověk alkoholikem stal, i pijáci se dělí do určitých skupin:

  • Alfa typ – tito lidé mají alkohol jako sebemedikaci, většinou pijí o samotě, mají v pití kontrolu, tento typ může trvat velice dlouho (desítky let)
  • Beta typ – jedinci nejsou přímo závislí, pijí příležitostně – hlavně ve společnosti, dochází u nich ale k sekundárním nemocem (cirhóza jater, poškození mozku, problémy se žaludkem, apod.)
  • Gama typ – člověk dává přednost pití piva a destilátů, pomalu roste tolerance k množství alkoholu, jedinec je schopen abstinovat
  • Delta typ – tito lidé dávají přednost vínu, udržují si neustálou „hladinku“, nevypadají nijak zvlášť opile
  • Epsilon typ – opíjení ve vlnách, často společně s jiným onemocněním (např. epilepsie, schizofrenie). Tento typ se nazývá také dipsomanie, toto slovo je popsáno ve slovníku cizích slov takto: „Občasné chorobné nutkání k několikadennímu pití alkoholu až do stavu otravy, kvartální pijáctví.“

Kudzu

Puerarie laločnatá pochází z Japonska a Číny, jedná se o popínavou bylinu. Obsahuje velké množství izoflavonů (zejména daidzinu a daidzeinu), které snižují chuť na alkohol. V těle zamezuje tvorbu aldehydu kyseliny octové (ten vyvolává příznaky otravy). Kudzu též podpoří regeneraci organismu. Využívají se kořeny rostliny, které jsou schopné vážit i 180 kilogramů.

Vodilka kanadská

Hydrastis canadensis je rostlina, která se vyskytuje v oblastech Severní Ameriky, kde je indiány využívána na žaludeční problémy, záněty všeho druhu a jaterní problémy. Zneškodňuje přemnožené parazitické kvasinky candida, které se vyskytují nejen ve střevech, ale též v ústech, krku nebo v pohlavním ústrojí. Za běžných podmínek candida žije v rovnováze s ostatními bakteriemi.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec je známý svou detoxikační schopností pro játra. Pomáhá odstranit alkohol z krve, zlepšuje funkci jater, napomáhá i regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje také obranyschopnost organismu.

Očistná kúra

Pokud jste již na alkoholu nějakým způsobem závislí, MUDr. Zbyněk Mlčoch nabízí očistnou kúru, která by vám měla pomoci: Plnou hrst mateřídoušky nebo tymiánu zalijte 1l vroucí vody a přikryté nechte dvě minuty zapařit. Přelijte do termosky a užívejte jednu velkou lžíci každých 15 minut. Po vypití nálevu může přijít nevolnost, zvracení, průjem a zvýšený pocit na močení. Současně sílí apetit a žízeň. Kúra se musí opakovat při návratech k alkoholismu, které jsou sice nevyhnutelné, ale postupně k nim dochází čím dál méně často.“

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.celostnimedicina.cz, www.denik.cz