Zdroj: www.verywellmind.com, zdravi.euro.cz, profesor Charles Donovan

Projevy Alzheimerovy choroby

Typickým projevem Alzheimerovy choroby je demence. Většina demencí trpících pacientů má Alzheimerovu chorobu, ale obecně má demence i jiný původ.

Obvykle se projevuje celkovým zhoršením kognitivních schopností. Ty nejčastěji sledujeme u dětí, když se rozvíjí jejich dovednosti, jako je mluva, rychlost reakcí, jejich sociální vztahy, porozumění okolí, plnění i plánování různých činností. Stejně tak sledujeme, jak o ně stárnoucí pacienti přicházejí.

Nemoc se projevuje různě a nemá přesné schéma degradace. Pokud není důsledkem genetické mutace v rodině, nedá se ani předpovědět.

Naději hledáme v přírodě

Může se zdát, že hledat odpověď v bylinách je bláhové, ale není to tak úplně pravda. Naopak i lékařské studie tímto směrem cílí. Léky rostlinného původu se na povzbuzení mozkové činnosti používají už od nepaměti. Některé pomáhají právě při zmírnění projevů demence. Vzhledem k úzké souvislosti mezi demencí a Alzheimerovou chorobou, lékaři doufají, že budou schopni najít účinné látky u známých bylinných preparátů.

Profesor Charles Donovan, mozkový expert, se dokonce domnívá, že „příroda často nejlépe ví, jak pomoci. Byla zde před vědou, a měli bychom se od ní stále učit. Proto je možné v přírodních produktech hledat i cestu, jako léčit dnešní civilizační choroby.“

Šalvěj

Šalvěj lékařská, latinsky salvia officinalis, je jedna z mála bylin, kde je možné hledat cestu. Její užívání napomáhá zlepšení kognitivních schopností. Šalvěj se běžně používá jako koření mnohých jídel, ve velmi omezeném množství smí být konzumována i jako čaj. Nastudujte si pozorně, jaká dávka je bezpečná a jakým způsobem bude nejvhodnější zařadit ji do vašeho jídelníčku nebo pitného režimu.

Kurkuma

Výrazně oranžovo žluté koření běžné v orientální kuchyni je známé pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Oboje může pozitivně ovlivnit jak činnost mozku, tak celkový zdravotní stav.

Kurkuma dokáže očistit mozek od amyloidu beta, jehož ukládání je důsledkem onemocnění. Kurkuma obsažená ve směsi kari je běžně k dostání. Její použití je dobře známé především v indické kuchyni a lze z ní připravovat i mnohé nápoje. Klasickým příkladem je zlaté mléko, vařené z kurkumy a kravského nebo rostlinného mléka dochucené například skořicí.

Ginkgo biloba

Jinan dvoulaločný, známý také jako ginkgo, je známým stimulantem mozkové činnosti v tradiční čínské medicíně. Studie si vzájemně protiřečí, nicméně víme, že jinan podporuje prokrvení mozku. Používá se jeho extrakt a v tabletách je k dostání v lékárnách.

Meduňka

Tato nenápadná rostlina, vzhledem připomínající kopřivu, roste i u nás a má velmi příjemné aroma podobné citrónu. Zlepšuje kognitivní schopnosti a zároveň uklidňuje. Duševní pohoda a vyrovnanost se zdravotním stavem úzce souvisí, a proto je přínosná hned dvakrát. Navíc je chuťově velice příjemná.