K bylinkám například u odvykání kouření sahají východní přístupy léčby, včetně čínské medicíny. Některé bylinky navíc skutečně pomáhají zmírnit touhu po kouření i nikotinové abstinenční příznaky. K těm právě patří ono vyvedení z rovnováhy, emoční neklid, podrážděnost, ale i porucha spánku. Cigareta je pro mnohé kuřáky součást rituálu.

Podívejme se, jaké čaje by mohly být v boji s kouřením vítanými pomocníky. Vzhledem k tomu, že nesprávné užívání bylinných doplňků může být zdraví škodlivé, doporučujeme, abyste se před užíváním jakýchkoli doplňků stravy poradili s lékařem.

Zelený čaj

Zelený čaj pomáhá obnovovat tkáně poškozené kouřením a je jedním z bylinných prostředků, které se nejčastěji používají k potlačení chuti na kouření.

Pokud jste se rozhodli s kouřením skoncovat, pak během detoxikačního období lze zelený čaj popíjet po celý den. Navíc si jej můžete sehnat i jako doplněk stravy.

Podle studie byl dokonce zelený čaj použit v cigaretových filtrech. Zelený čaj totiž obsahuje mikroživiny a aminokyseliny, o kterých se předpokládá, že pomáhají snižovat nutkání kouřit.

Třezalkový čaj

Také třezalkový čaj pomáhá odvyknout kouření. Od pradávna se využívá jako přírodní antidepresivum, a to právě proto, že zklidňuje lidský organismus, a navíc působí dezinfekčně a antibakteriálně. Zklidnění je při odvykání kouření velmi důležité. Třezalka tečkovaná se hojně vyskytuje i u nás. Lidoví ranhojiči ji nazývali koření Matky Boží či svatojánská bylinka. Třezalka obsahuje silice, které pomáhají se zklidnit a ukočírovat i rozbouřený žaludek. Její chuť je mírná, bylinková, v závěru lehce hořká, což se dá v čajové směsi skvěle vyladit. Sypané čaje se sušenou třezalkou doporučuje tradiční medicína obvykle k uklidnění, přivolání zdravého spánku a nastolení harmonie. Působí i pozitivně poroti kouření.

Mučenkový čaj

Podle studie provedené na hlodavcích může vixetin, účinná látka v mučence, pomáhat snižovat chuť na cigaretu. Její účinnost však zatím stále nebyla vyhodnocena u lidí. Mučenka však může být užitečná v boji proti závislosti na nikotinu, protože čaj z ní má relaxační vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti chuti na tabák. Do šálku vroucí vody přidejte čajovou lžičku listů mučenky. Nechte ji 10 minut louhovat, pak jen sceďte podávejte.

Zázvorový čaj

Podle této studie je to i zázvor, který pomáhá snižovat chuť na kouření. Zejména zázvorový kořen obsahuje antioxidanty a látky, jež snižují záněty. Zázvor pomáhá snižovat abstinenční příznaky a odstraňuje toxické zbytky, které v těle zanechalo kouření. Dejte vařit vodu a pak do ní přidejte nastrouhaný zázvor. Nechte 10 minut louhovat a sceďte. Pijte 2 až 3 šálky zázvorového čaje denně.

Pomoci zbavit se závislosti na kouření by mohl i ženšenový čaj či čaj z lékořice. Vyhýbání se cigaretám je stále obtížným úkolem, i když světový fenomén kouření pomalu ustupuje.

Zdroje: www.researchgate.net, www.healthline.com, www.nasezahrada.com