Hubnutí vám může usnadnit celá řada přírodních látek. Ptáte se, jak mohou tělesnou váhu ovlivnit bylinky? Jednoduše! Některé rostliny totiž mají schopnost stimulovat lidský metabolismus, snižovat chuť k jídlu, pomohou s nedostatečnou činností žlučníku a zbaví organismus nadbytečné vody. Mějte však na paměti, že žádné bylinky „za vás“ nezhubnou, berte je jen jako příjemný podpůrný prostředek, který vám s hubnutím bude pomáhat. Bez pravidelného cvičení a rozumného jídelníčku totiž opravdu jen tak nezhubnete.

Co umí bylinky na hubnutí?

Výhodou bylinek je, že nezatěžují organismus. Naopak! Skvěle pomáhají lidskému tělu s vylučováním škodlivin. Protože mají tuto čistící schopnost, zároveň celý organismus povzbuzují a ozdravují. Kromě toho navíc obsahují celou řadu prospěšných látek, které pomáhají s výživou a dodávají tolik potřebnou energii. A další příjemný bonus? Neobsahují žádné zbytečně zatěžující kalorie. Tak hurá do toho!

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Známá rostlina, kterou najdete i na své zahrádce, obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, karotenoidů, flavonoidů, tříslovin a také vzácných aminokyselin. Nejenže úžasně čistí tělo od škodlivin, ale má i výborné močopudné a žlučopudné účinky. Díky chlorofylu v listech povzbuzuje látkovou výměnu a další tělesné pochody. Kromě těchto kladných vlastností působí kopřiva příznivě na činnost trávicího ústrojí, čistí krev a podporuje správný chod metabolismu. A aby toho nebylo málo, má tato rostlina ještě další bezvadnou schopnost, a to je blahodárný vliv na krevní oběh i hladinu cukru v krvi, tudíž ji ocení také diabetici.

Jak kopřivu užívat

Nejlépe fungují mladé listy čerstvé kopřivy, ale blahodárné účinky má i vzrostlá bylinka. A co teď v zimě? Využijte její sušenou variantu. Z kopřivy si připravte čaj a pijte ho třikrát denně. Ale maximálně několik týdnů, pak již příliš zatěžuje játra. Hrst lístků přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat.

Smetanka lékařská (Taraxacum officinale)

Pampeliška je na tom podobně jako kopřiva, roste tak hojně, že je považována za plevel, a je jednou z nejznámějších rostlin všech zahrad, polí a luk. Smetanka lékařská obsahuje vlákninu, antioxidanty, minerály i vitaminy. Dokonale odstraňuje z těla nežádoucí látky, tlumí zánětlivé procesy, působí močopudně, zlepšuje činnost jater a čistí krev. Velmi účinný je především kořen pampelišky, který snižuje hladinu cukru v krvi a znamenitě stimuluje činnost ledvin, slinivky břišní i jater. Všechny části pampelišky, tzn. kořen, listy i květ jsou vynikajícími pomocníky při hubnutí a detoxikaci organismu.

Tip na čaj z pampelišky a máty

Smíchejte 1 lžičku listů pampelišky a 1 lžičku máty. Směs bylinek přelijte vroucí vodou, přikryjte a nechte louhovat 5 až 10 minut. Poté přeceďte a podle potřeby dochuťte citronem. Čaj popíjejte 2× denně.

Máta peprná (Mentha piperita)

Nezaměnitelná bylinka s typickým aroma, která nejen bezvadně stimuluje organismus, ale také tlumí mnohé záněty a působí blahodárně na celou trávicí soustavu. A to není všechno! Výborně pomůže potlačit obtěžující chutě na „něco“, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a je ideálním pomocníkem při syndromu dráždivého tračníku. Čaj můžete popíjet ve směsi s pampeliškou nebo jen ze samotné máty.

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris)

Bylinka, která je známá především svými blahodárnými účinky na ženský organismus. Reguluje tvorbu hormonů a zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu. Kontryhel však také příznivě působí na zažívací ústrojí, zklidňuje psychiku a ulevuje při potížích se zadržováním vody. Protože obsahuje velké množství chlorofylu, úžasně zlepšuje metabolické pochody a čistí organismus.

Čaj z kontryhele odvodní

Pijte denně 2 šálky kontryhelového čaje a pomůžete svému tělu, aby se zbavilo přebytečné vody. Po pár dnech či týdnech si můžete dát na 3 týdny pauzu a poté opět pokračovat v bylinkové kúře.

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Bylinka, která hraje prim při očistě organismu. Díky vysokému obsahu flavolignanů velmi pozitivně působí na funkci jater, podporuje činnost žlučníku a pomáhá v boji s únavou a malátností. A navíc má vliv nejen na snižování nebezpečného cholesterolu v krvi, ale napomáhá rychlejšímu spalováním tuků. Velice dobře podporuje vyplavování odpadních látek z těla, zlepšuje chod metabolismu a umožňuje účinnější využívání všech živin z potravy. Prostě bylinka přesně pro vás. Semena ostropestřce mariánského se užívají rozemletá nebo ve formě lihové tinktury. Čerstvě pomletá semínka jsou výborná do čaje i jídla, například do zeleninových salátů.

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea)

Rostlina s poetickým názvem, která toho má na svém kontě účinků pro podporu hubnutí také mnoho. Dokáže zvýšit odolnost organismu a harmonizuje tělesné funkce. Skvěle likviduje pocity únavy, posiluje nervový systém a podporuje paměť. Kromě všech těchto benefitů významně pomáhá zrychlit metabolismus, takže lidské tělo dokáže přijaté tuky lépe zpracovat a neusazují se v podobě tukových polštářků.

Čaj z rozchodnice vás povzbudí

Do menšího hrnce dejte 200 ml vody a 1 čajovou lžičku kořene rozchodnice. Potom přiveďte směs k varu a na mírném ohni vařte přibližně po dobu 10 minut. Bylinku nechte 5 minut louhovat, sceďte ho a teplý čaje pijte 1 až 3 šálky denně.

Zdroje: www.femina.cz, www.ifarmacie.cz, www.bylinkovyraj.net