Tzv. přechod začíná přibližně mezi 45. a 55. rokem. Trvá asi 5 let a během tohoto období ustává činnost vaječníků, žena přestává menstruovat a mění se složení hormonů v jejím těle. Podle statistik většina žen nepociťuje nijak velké potíže, 10 % je v absolutní pohodě, ale přibližně 10 % žen kvůli problémům raději vyhledá lékaře. Příznaky klimakteria totiž mohou být velice nepříjemné.

Příznaky menopauzy

„Postupné uhasínání tvorby hlavního ženského hormonu estrogenu ve vaječníku je provázeno u mnoha žen nepříjemnými, tzv. vegetativními příznaky, které v nich mohou vyvolat dojem, že se jedná o vážnou chorobu. Přestože tomu tak není, může jít o období několika velmi nepříjemných let, v nichž žena pociťuje ztrátu kvality života. Současně jde i o období, kdy se postupně začínají projevovat civilizační choroby - hypertenze, obezita, cukrovka, kardiovaskulární choroby, degenerativní onemocnění kloubů, řídnutí kostí. Začíná významněji stárnout i kůže a žena si může připadat pro partnera a své okolí méně atraktivní. Do vegetativních obtíží kromě výše popsaného patří i bolesti hlavy, bolesti kloubů, závratě, výrazné změny nálady, snížení libida a pocit menší profesní výkonnosti," říká MUDr. Marcela Burdová.

Psychická pohoda

Právě psychická pohoda je v období menopauzy velmi důležitá. Nezapomeňte na pravidelné procházky a cvičení, jež preventivně pomáhají s bojem proti obezitě a předcházejí problémům s pohybovým aparátem. Samozřejmostí by měl být také pestrý jídelníček, který zabezpečí přísun důležitých vitamínů a minerálů. Strava by měla obsahovat především čerstvou zeleninu a ovoce, ořechy, luštěniny, mořské ryby a vejce. Pro ženy je především důležitý hořčík a také vitamin E, nebojte se je tělu dodávat prostřednictvím výživových doplňků.

Bylinky a klimakterium

Bylinky podporují hormonální rovnováhu a duševní pohodu, snižují projevy menopauzy a regenerují orgány.

Kontryhel obecný – Alchemilla vulgaris

Kontryhel je označovaný za ženskou bylinu. Vyrovnává hladiny hormonů, regeneruje ženské pohlavní orgány a upravuje krvácení. Preventivně také působí proti výtokům a posiluje dělohu. Podporuje i hubnutí a detoxikaci.

Související články

Jetel luční – Trifolium pratense

Tato nádherná bylinka je bohatá na rostlinné estrogeny. Pomáhá tak tlumit návaly horka, pocení a pocity nevolnosti. Funguje také na nespavost, zabraňuje vzniku osteoporózy, ztrátě elasticity kůže a tvorbě vrásek. Jeteli se také připisují schopnosti, které podporují lymfatický systém, snižují hmotnost, zlepšují náladu a dokonce působí preventivně proti vzniku rakoviny.

Kotvičník zemní – Tribulus terrestris

Kotvičník dokáže zvýšit hladiny estrogenu a snížit vysoký krevní tlak. Celkově zvyšuje vitalitu těla, zlepšuje efektivnost metabolismu, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá při srdečních problémech. Účinný je také v boji proti podrážděnosti a depresi.

Třezalka tečkovaná – Hypericum perforatum

Žlutá luční květina je známá jako přírodní antidepresivum, které výborně účinkuje proti nespavosti, smutku a melancholii. Užívat byste ji měli ale maximálně 6 týdnů a poté si dát na několik dní pauzu. Během třezalkové kůry také vynechte opalování. Látky v ní obsažené totiž způsobují vyšší citlivost na sluneční záření. Berete-li nějaké léky, poraďte se s lékařem, zda třezalka nenarušuje jejich účinnost.

Šalvěj lékařská – Salvia officinalis

Šalvěj lékařská obsahuje fytoestrogeny, jež mají příznivý vliv na hormonální rovnováhu organismu. Čaj z této bylinky pomáhá proti pocení a návalům horka, při zánětech a infekcích močových orgánů nebo při gynekologických problémech.

Žebříček obecný – Achillea millefolium

Lidoví léčitelé doporučují ženám v menopauze vypít každý den jeden šálek čaje, který je připravený z této bylinky. Předejdete tak nadměrnému pocení a návalům horka. Pokud máte problémy se svěděním v intimní oblasti, která je způsobena úbytkem hormonů, dopřejte si sedací koupel z řebříčku.

Čaj na ženské potíže a klimakterium

Smíchejte 100 g natě kontryhelu obecného, 50 g natě řebříčku obecného, 50 g květů měsíčku lékařského, 30 g listu šalvěje lékařské a 20 g květu hluchavky bílé. 2 čajové lžičky směsi spařte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 2x denně.

Zdroj: www.zena.aktualne.cz, www.tatianabencekova.sk, www.bylinky.net, www.bylinkyprovsechny.cz