Problémy s krevním tlakem se staly častou civilizační chorobou, která postihuje osoby v jakémkoliv věku a netýká se jen starší generace. Výzkumem vlivu bylin na krevní tlak se zabývaly i četné vědecké studie. Které běžné bylinky snižují, a které naopak zvyšují krevní tlak?

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak

V současné době jde o nejčastější onemocnění kardiovaskulárního systému, kterým trpí až 40 % osob ve věku 20 až 70 let. Protože nejsou příznaky hypertenze bolestivé a mnozí o nich nemají ani tušení, získala tato choroba výstižnou přezdívku „tichý zabiják“. Nemoc se často projevuje bolestmi hlavy, nepříjemným tlakem na hrudi, šumem v uších, nadměrnou únavou, rozostřeným viděním, krvácením z nosu či jistým druhem zmatenosti.

Značně se na jeho vzniku podepisují především stresové situace, nadměrná konzumace soli, nedostatek pohybu a nesprávná životospráva. V případě, že se hypertenze neléčí, vystavujete se nebezpečí infarktu, mrtvice, cukrovky, onemocnění ledvin a nadledvinek, ischemické chorobě srdeční, poruchám zraku a mnoha dalším vážným potížím, dokonce i riziku demence.

Bylinky na vysoký krevní tlak

Hloh obecný

Hloh obecný je nejznámější bylinkou, která úspěšně pomáhá snižovat krevní tlak. Vylaďuje totiž napětí srdečního svalu, rozšiřuje koronární cévy a snižuje nezdravý cholesterol.

Bazalka

Oblíbená voňavá bylinka obsahuje eugenol, který blokuje látky, jež stahují krevní cévy, a navíc podporuje činnost mozku a zlepšuje imunitu. Stačí si bazalku pravidelně přidávat do běžných pokrmů.

Meduňka

Tato bylinka vám nejen pomůže zharmonizovat krevní tlak, ale navíc vám dodá pocit vyrovnanosti a klidu. Proto pravidelně popíjejte meduňkový čaj, po kterém se vám bude zároveň i lépe usínat.

Levandule

Známá fialová kráska podporuje zdraví srdce a její výtažky dokáží skvěle snižovat srdeční tep i krevní tlak. Její listy můžete používat jako přísadu v domácím pečivu nebo jako koření do zapékaných pokrmů. Snadno si můžete udělat i levandulový čaj či osvěžující letní limonádu.

Česnek

Česnek je prostě klasika, která funguje na mnohé zdravotní potíže. Protože kromě jiného v těle zvyšuje obsah oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy, přispívá k volnému průtoku krve a snižuje krevní tlak. Není od věci si ho denně přidávat do jídla.

Nízký krevní tlak

Tento deficit sice není tak nebezpečný jako vysoký krevní tlak, ale řešit byste ho měli. Většinou si ho člověk uvědomuje hned ráno při prudkém vstávání z postele, anebo při dlouhém stání v horku či ve vydýchané místnosti. Hlavními projevy jsou závratě a motání hlavy, nadměrná únava a ospalost, studený pot, hučení v uších či studené končetiny.

Bylinky na nízký tlak

Lékořice lysá

Jde o velice efektivní bylinu, a to díky obsahu glycyrinu, který podporuje vyplavení hormonů nadledvinek. Dochází tak k situaci, kdy organismus začne zadržovat sůl a vylučovat draslík. Tělo pak začne jinak hospodařit s obsahem vody a dochází ke zvyšování krevního tlaku.

Rozmarýn lékařský

Protože bylinka umí stimulovat CNS, dochází k lepší cirkulaci krve. Výborně pomáhá pravidelná konzumace rozmarýnového vína nebo aromaterapeutické požití rozmarýnového oleje.

Badyán

Bylina je výborným zdrojem mnoha užitečných minerálů, jako jsou mangan, vápník, draslík, železo, měď, zinek a hořčík, které dokonale přispívají k úpravě nízkého krevního tlaku.

Kopřiva

Známá planá rostlina výborně čistí krev, pozitivně ovlivňuje krvetrvorbu a dokáže přispívat k udržení správných hodnot krevního tlaku. Přidávejte si ji do jídla a pravidelně si z ní dělejte čaj. Zároveň vám dodá potřebnou energii a zbaví vás únavy.

Zdroje: www.bylinkopedie.cz, www.brainmarket.cz, www.prozeny.cz, researchgate.net