Dlouhá noc? A po probuzení se sami sebe leknete v zrcadle. Pod očima nevzhledné tmavé kruhy a za pár hodin máte důležitou schůzku. Nepropadejte panice! Máme pro vás několik účinných tipů, jak se s kruhy a případně i s „pytli" pod očima vypořádat!

Proč se kruhy a váčky tvoří?

Příčin může být mnoho. Nedostatek spánku i nekvalitní spánek, celkové vyčerpání, namáhání očí při práci, nezdravé stravování, hormonální změny, nedostatečný pitný režim nebo genetická dispozice.

Soustřeďte se na ledviny, mohou signalizovat oslabení (pro začátek začněte třeba užívat ostropestřec mariánský a pít dostatečné množství čisté vody).

Co na váčky pod očima použít

Některé tipy jsou vcelku úsměvné, obzvlášť když si představíte například Evíka z komedie Slunce, seno a pár facek obloženou okurkovými slupkami. Ale je to tak. I okurka mezi kosmetické pomocníky rozhodně patří!

Brambory

Bramboru si nakrájejte na plátky a přiložte na oči. Bramboru nechte působit cca 10 minut.

Můžete si brambory i nastrouhat a jednu lžíci smíchat se lžičkou medu. Tuto masku naneste na oční okolí a relaxujte 10 – 15 minut.

Světlík lékařský

Tato bylina přispívá k dobrému zraku i zázračně uleví unaveným očím. Přípravků je celá řada, stačí si vybrat.

Kvalitní oleje

Není to sice první pomoc, ale pokud budete na oční okolí používat kvalitní rostlinný olej, můžete váčkům do určité míry předcházet. Na oční okolí je zejména vhodný olej arganový, jojobový, šípkový, makadamový či moringový. Vždy se řiďte podle typu vaší pleti, ne všechny oleje jsou vhodné pro každého.

Okurka

Proslulá okurka je hitem dlouhá léta a rozhodně si to zaslouží. Okurka snižuje otoky, obsahuje spoustu prospěšných látek, takže přikládáním na oči (a nejen na oči) nic nezkazíte, naopak!

Kofein

Existují kofeinové elixíry, které si můžete připravit i doma a fungují skvěle! K výrobě si pořiďte mandlový olej, kávu a vitamín E – olej (nemusí být, ale pokud na něj někde narazíte, určitě si ho kupte). Jednu lžíci mleté kávy vsypte do malé lahvičky a zalijte 3 lžícemi mandlového oleje. Směs nechte v pokojové teplotě týden odpočinout. Po týdnu sceďte přes plátno nebo kávový filtr. Do kávového „séra" přidejte lžičku vitamínu E, pokud jste ho sehnali, a protřepejte. Hotovo. Olej uchovávejte v chladu, tak bude použitelný zhruba jeden rok.

Banánová slupka

K snídani si udělejte něco výživného s banánem (v bio kvalitě) a kus slupky si přiložte pod oči. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Dobře posnídáte a zároveň zredukujete kruhy pod očima.

Černý čaj

Pokud si k snídani připravujete čaj, po vylouhování sáčky nevyhazujte. Nechte je vychladnout a přiložte na oči. Nebo si použité čajové sáčky uchovejte v lednici na později. Černý čaj totiž, stejně jako káva, obsahuje kofein, který působí blahodárně na „unavené" oční okolí.

Zdroje: farmazdravi.cz, napovime.cz, www.jaktak.cz