Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.bezhladoveni.cz, www.boldsky.com

Bylinky na hubnutí a pěkné bříško

Bylinky jsou úžasná věc. Mohou být nejen chutné, ale také velmi prospěšné, léčivé a některé z nich podle vědeckých studií prokazatelně napomáhají i při hubnutí. Stejně tak jako jsou bylinky třeba na roztažení cév, a to na konkrétních místech, například v mozku nebo končetinách, některé jiné rostliny zase dokáží napomoci spalování tuku na konkrétních partiiích.

Víte, že existují čaje a bylinné přípravky, které mohou ovlivnit tuky v oblasti břicha? Ano, takto cíleně tyto bylinky fungují. Neznamená to sice, že na břiše zeštíhlíte bez práce jen tak. Pokud účinkům těchto čajů pomůžete, rozhodně se můžete těšit na úbytek především v oblasti břicha.

Proč jsou bylinné čaje vhodé i k hubnutí?

Bylinné čaje jsou skvělou součástí každého pitného režimu, a to především pokud se snažíte zhubnout. Během redukční diety, kdy se snažíme eliminovat veškeré zbytečné kalorie, bývá často voda hlavním zdrojem tekutin. Nicméně brzy zjistíte, že byste si rádi na něčem pochutnali a zpestřili repertoár. Tehdy přicházejí na řadu čaje, které jsou nekalorické, a přitom nabízejí pestrou škálu nejen chutí, ale také látek prospívajících organismu.

Související články

Které čaje vám pomohou zhubnout bříško?

Některé z těchto čajů jsou sice dobře známé, nicméně často jde o exotické rostliny jako je ženšen, aloe, ibišek a vlastně i zelený čaj. Tyto sice běžné čaje koupíte nejen v lékárně, ale také v supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou, nicméně nepatří k bylinkám, které byste běžně potkali v naší přírodě.
Existuje však řada rostlin, které jsou u nás doma. Můžete si je sami nasbírat ve volné přírodě či vypěstovat. Mezi takové patří máta peprná, rozmarýn, petrželka, pampeliškový kořen a bazalka. I když pampeliška je všude, kde se podíváte, čaj bude snazší pořídit v lékárně. Z pampelišky se totiž zpracovává převážně její kořen, jehož sběr rozhodně nepatří k jednoduchým úkolům.

Máta, rozmarýn, petrželka a bazalka jsou stálice mezi doma pěstovaným kořením. Často je můžete koupit nejen v zahradnictví, ale také zelené sazenice v supermarketech, kde se prodávají jaké čerstvé přísady do jídel. Co můžete od těchto bylinek očekávat?

Břicho shodíte i s domácími bylinkami

Máta peprná působí především na zažívání. Pomůže vždy, když se přejíte nebo vám jídlo prostě nesedne. Zároveň napomáhá detoxikaci a hubnutí v oblasti břicha.

Rozmarýn je nejen velmi aromatické koření typické pro středomořskou kuchyni, ale také zdroj enzymu napomáhajícímu štěpení tuků a vlákniny. Je to tedy bylinka jako dělaná pro redukční dietu. Rozmarýn u nás sice neroste volně v přírodě, ale často je ozdobou zahrádek a květináčů. Rozhodně patří k bylinkám, které si lidé často pěstují doma.

Petrželka je často zmiňovanou bylinkou v souvislosti s detoxikací. Konkrétně by měla působit především na játra a ledviny. Její konzumace navíc také redukuje hladinu cukrů v krvi, pomáhá s kontrolou chutí, a tedy i zbytečného mlsání podobně jako zelený čaj.

Bazalka pravá čili právě ta pěkná křehká zimomřivá bazalka, kterou pěstujeme nejčastěji v kuchyni, je také vhodným doplňkem dietního jídelníčku i pitného režimu. Bazalka dokáže redukovat hladinu kortizolu, což přímo napomáhá hubnutí především v oblasti břicha a podbřišku.