Ledvinové kameny

Kameny mají různé chemické složení. Nejběžněji se sráží z fosforečnanových sloučenin a organických sloučenin kalcium oxalát (též šťavelan vápenatý) a amonium oxalát. Tyto pevné látky mohou mít velikost od zrnka písku, až po rozměry pomeranče. Výskyt ledvinových kamenů ovlivňují genetické předpoklady a životní styl. Mezi rizikové faktory patří nesprávné užívání léků, vysoký krevní tlak, obezita a nízká pohybová aktivita. „Doporučujeme snížení příjmu živočišných proteinů, soli a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky je ideální jíst mezi hlavními jídly. Část vápníku, který podporuje tvorbu kamenů, se totiž vysráží ve střevním traktu a odejde se stolicí,“ radí MUDr. Pavel Drlík. Zajímavostí je, že nebezpečí vzniku kamenů je přímo závislé na spotřebě masa. Čím více masa v potravě, tím větší riziko. Mezi hlavní faktory patří také nedostatečný pitný režim v průběhu dne.

Příznaky ledvinových kamenů

Mezi nejčastější příznaky patří vystřelující bolest v oblasti třísel, z podbřišku nebo z bederní části zad. Velmi silná bolest v bocích, nadměrné pocení, krev v moči nebo zvracení bez zjevných příčin. Ledvinová kolika se projevuje prudkou bolestí, jež začíná na jedné straně beder, postupující do boku podél močovodu do močové trubice nebo stehna.

Bylinky na ledvinové kameny

Pokud se ve vaší rodině vyskytují ledvinové kameny, nebo jste již touto chorobou onemocněli, preventivně užívejte byliny povzbuzující činnost ledvin. Mezi ně patří bříza bělokorá, kopřiva dvoudomá, přeslička rolní, zlatobýl obecný, vřes obecný nebo smetanka lékařská. Tyto byliny působí, i když už ledvinové kaménky máte a chcete se jich zbavit přírodní cestou.

Související články

Čaje na ledvinové kaménky

Smetanka lékařská, neboli pampeliška působí močopudně, dokáže kaménky vypudit a současně působí i proti jejich nové tvorbě. Do půl litru vody nasypejte 2 lžíce byliny, přiveďte ji k varu a oheň vypněte. Poté odvar 20 minut louhujte pod pokličkou. Sceďte a čaj dolijte převařenou vodou na objem 1,5 l. Toto množství vypijte během 20 minut. Užívejte 1x denně po dobu 14 dnů.

Preventivní čaj a nárazová bylinná kůra

2x denně si připravte čaj z jedné čajové lžičky přesličky a 1 čajové lžičky jalovcových jahůdek. Směs přelijte 200 ml vroucí vody, vyluhujte a sceďte.

Pro nárazovou třídenní kůru si připravte směs bylin z 25 g kořene pampelišky, 25 g kořene petržele, 25 g natě průtržníku lysého, 25 g plodů anýzu vonného a 10 g kořene lékořice lysé. 2 lžíce směsi přelijte 1 litrem vroucí vody a 30 minut louhujte. Čaj pijte na lačno ráno, nejlépe celou dávku naráz.

Zázračné šťávy

Vypláchněte kameny a jiné toxiny z vašeho těla pomocí bylinných a ovocných šťáv.

Šťáva z granátového jablka

Tato šťáva se po staletí využívá ke zlepšení celkové funkce ledvin. Je nabitá antioxidanty, které jsou důležité při prevenci vzniku ledvinových kamenů. Rovněž snižuje kyselost moči. Limit, jež by napovídal, kolik šťávy z granátového jablka máte maximálně vypít, stanoven není.

Vývar z fazolí

Vývar z fazolí je tradiční pokrm, často používaný v Indii, který se používá ke zlepšení celkového zdraví močového ústrojí a ledvin. Pomáhá také rozpouštět a vyplavovat kameny. Jednoduše sceďte tekutinu z vařených fazolí. Pijte ji po celý den.

Šťáva z pšeničné trávy

Pšeničná tráva je nabitá mnoha živinami a odedávna se používá ke zlepšení zdraví. Zvyšuje průtok močových cest, a tedy napomáhá k vyloučení kaménků. Denně vypijte šťávu připravenou z 50 až 200 g trávy.

Přesličková šťáva

Přeslička pomáhá ke zvýšení průtoku moči, uklidňuje otoky a záněty. Má také antibakteriální a antioxidační vlastnosti, které přispívají k celkovému zdraví močových cest. Přesličku byste neměli používat déle než 6 týdnů v kuse.

Zdroj: www.bylinkyprovsechny.cz, www.healthline.com, www.blesk.cz