Všechno souvisí se vším. Oči nevyjímaje. Pokud se chystáte svým očím dopřát luxusní péči, musíte se zároveň zasoustředit také na vaše játra. Protože oči a játra jsou ve velice úzkém vztahu!

Oko, do duše okno

Párový orgán, který patří k nejpohyblivějšímu, ale také k nejmenšímu orgánu našeho těla, umožňuje lidem vidět okolní svět. Části oka jsou propojeny s různými orgány, například rohovka je závislá na močovém měchýři, sklivec zase na tlustém střevu nebo čočka na žaludku.

Oko se začíná vyvíjet již ve 4. týdnu těhotenství a jeho vývoj se ukončí přibližně v sedmi letech věku, teprve pak vidí dítě jako dospělý jedinec.

Světlík lékařský

Bylina přispívající k celkovému výbornému stavu zraku. Světlík se používá zevně i vnitřně. Při bolesti oka či zánětu se doporučuje omývat, anebo přikládat obklady, na oči silným vývarem ze světlíku. Používá se i při tvorbě ječného zrna, zánětu spojivek, hnisání nebo při únavě očí (např. z počítače). Vnitřní užití zlepšuje a posiluje zrak.

Kustovnice čínská

Kustovnice je opadavý keř, který se vyskytuje zejména v Asii. Nejspíš jí budete znát jako goji. Na vývoz ji pěstuje hlavně Čína, kde ale převážně vysazují kustovnici cizí, ne čínskou. Z rostliny se využívají povětšinou plody. Kustovnice čínská je označována za superpotravinu, protože obsahuje 18 druhů aminokyselin, velké množství stopových prvků, karotenoidů, polysacharidy, flavonoidy, organické kyseliny, i vitamíny B, C a E. Výčet jejích pozitivních účinků na naše tělo je dlouhý, pomůže třeba při problémech s cukrovkou, ledvinami, uleví při bolestech hlavy, ale hlavně – podporuje zrakový aparát.

Klanopraška čínská (schizandra)

Používáním schizandry sfouknete dvě mouchy jednou ranou, neboť skvěle působí na játra i oči. Klanopraška je liána, která roste hlavně v Japonsku, Číně a na východě Ruska. Už kdysi dávno si lovci s sebou na lov brali sušenou schizandru, protože jim podle všeho měla zbystřit zrak. Klanopraška se hojně využívá i v čínské medicíně, neboť podle slov čínských léčitelů „dává očím jas“.

Další tipy

  • bělotrn kulatohlavý – regeneruje oční nervy
  • jinan dvoulaločný – přispívá ke zlepšení stavu očních cév
  • tykev obecná – nejen, že má blahodárný vliv na zrak celkově, ale i na pleť, vlasy nebo zuby. Tinktura ze semen bude pro vás to pravé.
  • křídlatka japonská – extrakt z kořene této vytrvalé invazivní rostliny se považuje za elixír zdraví. Poslouží dobře diabetikům/hypertonikům při reniopatii (poškození sítnice oka). Ale celkově má blahodárný účinek na zrak!
  • artyčok – tato chuťově zajímavá zelenina dokáže regenerovat játra a perfektně očistit organismus, čímž přispívá i k regeneraci očí
  • chrpa polní – modře kvetoucí jednoletá bylina zabraňuje očním zánětům

Zdroje: www.prozeny.cz, www.vitalia.cz