Víte, kdy očekávat menopauzu?

Menopauzou si dříve nebo později projdou všechny ženy. Nelze přesně říci, kdy se menopauza objeví. Obvykle je to mezi 45 až 52 rokem života, kdy vaječníky přestanou produkovat hormony. Za normální se pouvažují i poměrně velké výkyvy. Během tohoto období v těle začíná docházet k mnoha změnám, z nichž nejočividnější je nepravidelná až zcela absentní menstruace. Ovšem první projevy menopauzy se mohou objevit už několik let před poslední menstruací! Lékaři se domnívají, že nástup a projevy mohou být přímo závislé také na kouření, konzumaci alkoholu i kávy.

Menopauza se projevuje množstvím příznaků

Projevy menopauzy jsou velmi různé a ženy mohou pociťovat všechny nebo žádné. Přírodní a bylinné přípravky jsou obvykle podávány jako doplněk stravy v tabletách nebo jako čaje. Nezapomeňte, že i konzumace bylinných čajů je omezená denním maximem. Nikdy nepřekračujte bezpečnou dávku a před užíváním se dobře informujte. Konkrétní byliny se požívají různě a mohou být nevhodné v kombinaci s jinými rostlinnými preparáty.

Jetel je také bylinka

Jetel luční, latinsky Trifolium pratense, je u nás hojný a dobře známý svými růžovo fialkovými květy i trojlistem. Jetel se vyskytuje na loukách i pastvinách a v Evropě je původní. Obvykle se jetel používá pro své dezinfekční a detoxikační účinky. Běžně se také konzumuje čaj během menopauzy na nespavost, pocity nevolnosti i velmi nepříjemné návaly horka.

Andělika je bylina u nás neznámá

Ženský ženšen, andělika čínská čili Angelicae sinensis to jsou názvy byliny pocházející z Asie. Kořen se konzumuje v tabletách, kapslích a jako čaj. O jejích účincích se mnoho nedočtete, jelikož v Evropě není dostatečně dobře probádaná. Používá pro zlepšení stavu ženského urogenitálního systému i k dobrému okysličení krve, což ovlivňuje celkovou kondici.

Nenáročná bylina ze štěrkových cest

Pupalka dvouletá neboli Oenothera biennis je žlutě kvetoucí dvouletka dosahující výšky až dvou metrů. Pochází patrně z Dálného východu, kde se jí dobře daří v suché, dobře propustné a na živiny chudé půdě. U nás ji můžete najít v pískovcových lomech, rumištích i podél vlakových tratí. Ze semen pupalky se lisuje olej, který je používán v kosmetice i přírodním léčitelství. Pomáhá zmírnit návaly horka, ale má také řadu vedlejších projevů. Rozhodně užívejte pupalku jen po dobrém prostudování účinků.

Nejen pro potížích při menopauze

Len setý, Linium usitatissimum, je vysoká rostlina s nenápadným modrým kvítkem, kterou pěstovali již staří Egypťané. Len dokážeme využít celý. Stonky poslouží k výrobě látek, semena se konzumují při zácpě a zánětech trávícího systému. Lněným olejem se léčí onemocnění jater a napomáhá také vyrovnat hladinu cholesterolu. Můžete jej použít na pokožku těla při zánětech nebo popáleninách, ale ideálně ve formě kaše z mletých semen. Chemické vlastnosti lnu jsou podobné estrogenu, proto se předpokládá, že by jejich konzumace mohla napomoci i proti horkosti a odvápňování kostí. Navíc pomáhá i zlepšení nálady a duševní harmonii.

Zdroje: www.healthline.com, www.menopause.org