Podle vědců dokonce až 15 procent lidí trpí pravidelně úpornými bolestmi hlavy či migrénami. Ale s náhlým atakem bolesti se občas potká každý. Příčin může být hned několik, jednou z velmi častých je dehydratace. Když zapomenete pít, tělo to dá najevo. V tomhle případě obvykle stačí jen doplnit tekutiny. Za bolestmi hlavy může být ale také stres, změna životního stylu, únava či přepracování, ale také nedostatek spánku či špatně zvolená dieta.

Bylinky pomohou hlavně na začátku

Častou chybou je snaha bolest ignorovat, doufat, že sama přejde. Pokud ji necháte skutečně „rozjet“, budou už na ni bylinky nejspíše krátké. Hlava vám bude třeštit tak, že už zřejmě nezbude nic jiného, než sáhnout po nějaké tabletce. Bolest hlavy i migréna o sobě ale dávají vědět s mírným předstihem. Takže jakmile začnete pociťovat otupělost, lehké mravenčení v končetinách, případně podrážděnost a nervozitu nebo napětí, honem do lékárny, tedy ideálně do té zelené. A možná se bude stačit podívat do bylinkové zahrádky, případně do truhlíků, které máte na parapetu.

Máta peprná (Mentha piperita)

Máta nepatří mezi ty úplně nejobvyklejší bylinky, po kterých se při bolestech hlavy sahá. Obsahuje silice mentolu, menthonemu a celou řadu dalších aromatických látek. Právě ty pomáhají k uvolnění a zmírnění stresu, částečně také snižuje bolestivost. Její velkou výhodou je, že ji budete mít po ruce skoro všude. Rostlinku máty dnes koupíte v supermarketech celoročně a prodává se i sušená pro přípravu čaje. Ideální ale je, když máte k dispozici čerstvé lístky. Zkuste si je promnout v prstech a pak vmasírovat do kůže na spánku, úleva by se měla dostavit poměrně brzy. Někdy se doporučuje použít mátu na jeden spánek a do druhého vetřít trochu eukalyptového oleje. Případně si udělejte mátový čaj a než ho vypijete, inhalujte chvilku z hrnečku uvolňující se silice.

Meduňka lékařská (Mellisa officialis)

Další z typicky truhlíkových rostlinek je meduňka. Není žádným tajemstvím, že meduňka má mírně narkotické účinky, také se používá zejména při poruchách spánku. Lidem trpícím migrénami či bolestmi hlavy pomáhá ve chvíli, kdy je původem jejich problémů stres a nervozita. Pak stačí natrhat trochu lístků meduňky a udělat si z nich vývar. Ten můžete klidně popíjet, meduňka pomáhá snižovat krevní tlak, podporuje vitalitu a působí na celkové zklidnění organismu. Silnější výluh se uplatní i v aromalampě. Tu můžete mít zapálenou nejen doma, ale i v kanceláři. Vylouhováním lístků meduňky v alkoholu můžete vyrobit tinkturu. V té se nebojte zkombinovat i některé další rostlinky, které s bolestí hlavy mohou pomoci. Tinkturu pak používejte po kapkách, kdykoli se bude migréna blížit, nebo jako prevenci před bolestí hlavy.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Oregano známe hlavně jako koření na těstovinách a pizze. Dochucení pokrmů pomocí této bylinky je nejen dobré, ale i zdraví prospěšné. Zmírňuje totiž žaludeční neurózy a posiluje funkci jater. A nejen to. Její český název, dobromysl, naznačuje další blahodárné účinky na tělo. Obsahuje až 0,4 procenta silic, hlavní roli hraje thymol a karvakrol. Kromě nich hořčiny, tanin a také poměrně velké množství tříslovin. Právě tyhle látky ovlivňují naši náladu. Dobromysl působí antidepresivně a velmi dobře potlačuje bolesti. Osvědčila se hlavně při bolestech zubů a hlavy. I tady lze vsadit na výluh (čaj), který se dá popíjet a můžete si také připravit olej. Ten najde využití i v kuchyni. Ale pokud vám můžeme dát jedno doporučení, udělejte si opravdu silný výluh a ten si přidejte do vany při večerní koupeli. Případně můžete přihodit ještě pár hrstí čerstvých či sušených listů. Uvidíte, že všechny starosti nebo bolesti se rázem rozplynou.

Kopretina řimbaba (Pyrethrum parthenium)

Naprostá klasika v boji s migrénou je tenhle druh kopretiny, kterou najdete i pod názvem řimbaba obecná. Kvete v hustých květenstvích malých kvítků s typicky žlutým terčem uprostřed. Ideální je sbírat kvetoucí nať někdy na počátku května, listy ale můžete používat i z odkvetlých květin. Řimbaba je osvědčeným bojovníkem proti bolesti, kromě hlavy dokáže také zmírňovat bolesti menstruační, uvolňuje křeče a dokonce snižuje i horečku. Obklady z ní se pak používají při bolestech břicha, ale i střevních kolikách. Nejlepším způsobem, jak ji mít neustále při sobě, je vyrobit si tinkturu. Nakrájejte nať, listy i květy nadrobno, nasypat do sklenice a zalít co nejsilnějším alkoholem (stačí i vodka, ale líh je přece jen lepší). Nechte louhovat asi týden až dva v temnu. Pak již stačí přecedit. Při nástupu migrény začněte s 10 kapkami a postup opakujte pětkrát po půl hodině. Z listů si můžete vyrobit také čaj

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

Znáte valeriánské kapky? Tenhle blahodárný lektvar se vyrábí z nenápadné bylinky, kozlíku lékařského. Roste často v příkopech podél cest, hlavně na hodně podmáčených místech, někdy pro něj budete muset i do bažinatých částí. Kvete nádherně fialově a poznáte jej podle pilovitých úzkých okvětních listů. Pro léčivé účely je ale důležitý kořen, který se sbírá právě teď, tedy v říjnu a listopadu. Nebojte se, rostlina se rozmnožuje semeny, takže teď ji již můžete klidně vytrhat. I tady je nejlepším způsobem zpracování tinktura, případně si můžete udělat odvar. Kozlík působí na celkové zklidnění organismu, zmírňuje bušení srdce, zbavuje nás neklidu, nervozity a samozřejmě bolestí hlavy. Podobně jako třeba meduňka, pomáhá také s usnutím a relaxací. Proto je skvělý jako přísada do večerní koupele. Jen si dejte pozor, látky obsažené v kozlíku jsou návykové, a tak jej lze používat soustavně maximálně měsíc.