Mozek potřebuje hlavně spánek

Spánek je naprosto nevyhnutelný a nepřekonatelný, co se týče lidského zdraví. Dokážeme sice poměrně často i dlouho oddalovat dobu spánku a zkracovat ji, ale v žádném případně nelze mluvit o zdravém životním stylu. Nedostatek spánku se vždy musí projevit nejen na funkcích těla, ale také na stavu mysli. Kognitivní schopnosti, které oboje snoubí, jsou nedostatkem spánku značně poškozené. Neexistuje jednodušší a kvalitnější řešení pro očistu mozku a znovuobnovení jeho funkcí než dostatečně hluboký a nepřerušovaný spánek.

Mozek můžete ke spánku i vycvičit

Než vám napovíme, které byliny jsou na očistou mozku a podporu jeho správné funkce nejlepší, nezapomeňte, že je nanejvýš vhodné upravit rutinu a způsob, jak se na spánek připravujete. Naše potřeby před usnutím jsou částečně individuální, ale abyste maximálně podpořili kvalitní odpočinek zkuste si stanovit a zaběhnout večerní návyky, které vám pomohou usnout a probudit se až ráno.

Rutina pro kvalitní spánek čili detoxikaci mozku

  1. Zdravý spánek podpoříte rutinou, která obvykle zabere 30 až 60 min před spánkem.
  2. Každý dospělý by měl spát alespoň sedm hodin. Rozhodně ne méně, ale klidně více.
  3. Stanovte si dobu, kdy se začnete chystat do postele.
  4. Hodinu před spánkem už nepoužívejte elektroniku. Právě modré světlo ovlivňuje činnosti mozku.
  5. Pokud musíte jíst, pak jen něco velmi lehkého.
  6. Vyvarujte se těžkých, kořeněných nebo hodně kyselých pokrmů, alkoholu a samozřejmě i kofeinu.
  7. Zařaďte do rutiny šálek bylinného čaje, ale ne velké množství, které by vás během noci nutilo k návštěvě toalety.
  8. Teplá koupel nebo sprcha pomůže uvolnění.
  9. Chcete-li, poslouchejte uklidňující hudbu nebo praktikujte meditaci.
  10. Klidně si vezměte do postele knihu, ale raději si dopředu stanovte, kolik toho můžete přečíst.
  11. Ložnici si přichystejte spíš chladnou, vyvětranou, tmavou a bez rušivých zvuků.

Bylinky pomáhají se spánkem i funkcemi mozku

Bylinky a koření ovlivňující mozek jsou ty, které se také doporučují pro podporu kognitivních schopností, na zmírnění projevu Alzheimerovy choroby či k odpočinku a relaxaci. Je jich velké množství, ale nejzámější a pro nás dostupné jsou tyto.

Bylinkou pro mozek je i šalvěj

Šalvěj není jen vhodná jako kloktadlo při nachlazení a kašli. Je jednou z bylin, které se díky pozitivnímu vlivu na kognitivní schopnosti jeví jako vyloženě vhodné pro osoby trpící Alzheimerem. Toto onemocnění se přímo týká mozkových funkcí, ovlivňuje nejen fyzickou kondici mozku, ale především jeho činnost.

Detoxikační kurkuma

Kurkuma, a především kurkumin čili žluté barvivo, díky němuž je toto koření nezaměnitelné, je také terčem studií, neboť se jeví jako vhodný přírodní prostředek pro podporu funkce mozku. Detoxikuje mozek od beta-amyloidů, které právě na mozku způsobují léze a nejen to. Snižuje také rozpadavost nervových buněk v mozku.

Mozek miluje ginkgo

Známé přírodní preparáty podporující činnost mozku obsahují často jinan dvoulaločný také známý jako ginkgo biloba. Stimulace a podpora krevního oběhu v mozku přímo souvisí s jeho činností, a proto je ginkgo vyhledávaným doplňkem stravy.

Bylinka pro mozek jako stvořená

Meduňka je nejen mírným sedativem, ale její použití zlepšuje také kognitivní schopnosti. Díky uklidňujícím účinkům je její konzumace vhodná právě večer před spánkem. S relaxací a kvalitou spánku pomáhá i dětem, a navíc je velmi voňavá a chutná.

Zdroje: https://www.healthline.com, https://www.verywellmind.com