„Bolest hlavy souvisí nejčastěji se změnami prokrvení v oblasti mozku. Buď se prokrvení mozku omezí, sníží se třeba při klesání atmosférického tlaku, anebo se naopak roztáhnou cévy v mozku, z čehož vychází migrenózní bolest hlavy," říká MUDr. Kateřina Cajthamlová. Další bolesti hlavy mohou vznikat při infekčních onemocněních, při hypo a hyperglykemii, ale také při hyperhydrataci. Nadměrnou konzumací nemineralizovaných vod může dojít také ke zvýšení krevního tlaku a k mírnému otoku mozku.

Bolest hlavy

Během práce, z pláče, nervového vypětí, před menstruací, z nedostatku spánku, z průvanu, z alkoholu, z dlouhodobého pobytu na slunci, hluku, hladu, z přetížených očí nebo díky špatnému držení těla. Bolest hlavy může nastat z několika příčin. Aby se vám tzv. nerozjela, je nejlepší na nic nečekat a zkusit ji utlumit hned při prvních příznacích. Pomohou vám bylinky.

Bylinky na bolest hlavy

Pokud vás bolí hlava, první kroky vedou většinou do lékárničky, v níž se nachází prášky tlumící bolest s účinnou látkou ibuprofen nebo paracetamol. Avšak podle stránek Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) bolest hlavy tlumí také některé bylinky.

Kopretina řimbaba

Řimbaba obecná se využívá nejen při migrénách, ale také při závratích, zánětech a dýchacích problémech. Nejúčinnější je rozžvýkání několika čerstvých listů. Po Jedné minutě je pak spolkněte. Bylina je extrémně hořká, proto ji můžete zapít i trochu vody. Bolest by měla ustoupit do několika minut.

Pupalka dvouletá

Konzumovat můžete celou bylinu nebo si koupit pouze olej, jež se lisuje ze semen za studena. Používá se ke zmírnění menstruačních bolestí, bolestí hlavy, k regeneraci kůže nebo ke zklidnění. Pupalka by se neměla užívat v kombinaci s léky snižujícími srážlivost krve.

Související články

Ginko biloba

Jinan dvoulaločný patří mezi nejstarší rostliny na planetě Zemi. Zlepšuje prokrvení mozku, čímž usnadňuje soustředění. Tkáně jsou také lépe vyživovány a snadněji se odplavují toxiny. Užívá se formou výluhu listů preventivně nebo při prvních příznacích bolesti hlavy.

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn podobně jako jinan prokrvuje tkáně. Jelikož ale zvyšuje tlak, neměli by ho užívat pacienti trpící hypertenzí.

Levandule lékařská

Podle studie zveřejněné v časopise European Neurology v roce 2012 inhalace levandulového éterického oleje zmírnila bolest hlavy u pacientů s migrénou. Levandule navíc uklidňuje, snižuje stres a navozuje kvalitnější spánek.

Máta peprná

Máta obsahuje silice mentolu, menthonemu a další látky, které pomáhají zmírnit stres a snižují bolestivost. Užívat ji můžete ve formě inhalace éterických olejů nebo v podobě čaje.

Bylinný čaj při bolestech hlavy

Na bylinný čaj zkombinujte řimbabu obecnou, mátu a meduňku. Použijte půl až 1 lžíci sušených listů nebo celé natě řimbaby, 3 lžíce čerstvé nebo 2 lžíce sušené meduňky a 5-7 čerstvých lístků máty. Toto množství zalijte půl litrem vroucí vody a nechte asi 10 minut pod pokličkou vyluhovat. Sceďte, oslaďte medem a popíjejte po doušcích během jídla.

Zdroj: www.pain.sk, www.ikem.cz, www.living.iprima.cz, www.herbalista.cz, www.mojezdravi.cz