Cholesterol sám o sobě není škodlivý

Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro tělo nepostradatelná. Je totiž nejen součástí každé buňky, ale i základní stavební jednotkou nervů a mozkových buněk. Kromě jiného je nutná pro tvorbu hormonů. Zčásti si cholesterol člověk vyrábí sám a také ho přijímá v potravě. Zdravý organismus dokáže udržovat jeho správný poměr v krvi a trávicím systému. Cholesterol sám o sobě není škodlivý.

Ovšem pozor!

Pokud je ho v těle nadměrné množství, může se usazovat na stěnách cév v podobě aterosklerotického plátu a způsobovat ztrátu jejich pružnosti nebo dokonce nebezpečného zúžení až ucpání. Když vznikne z živočišných tuků, jeho množství se při fyzické zátěži nespálí, nemluvě o tom, když ho v těle máte nadbytek. Od zanesených a ucpaných cév je už totiž jen malý krůček k srdečním onemocněním a vzniku krevních sraženin. A tomu je bezesporu skvělé naprosto se vyvarovat. V případě, že chcete žít dlouho a zdravě, měli byste si dávat pozor, aby vaše hladina cholesterolu nepřekročila nikdy bezpečnou normu.

Jak na to? Pomohou „jisté“ byliny

Smetanka lékařská

Tolik známá a opěvovaná pampeliška podporuje látkovou výměnu a snižuje tak hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. A další výhoda? Díky vysokému obsahu vlákniny, bezvadně čistí střeva a působí blahodárně při cukrovce.

Co pro vás může pampeliška udělat?

Kořen smetanky lékařské se často používá jako náhražka kávy, kterou seženete ve zdravých výživách a ve specializovaných obchodech. Připravte si však čaj ze sušeného pampeliškového kořene, umí dokonale snížit hladinu cholesterolu v krvi. Dvě čajové lžičky stačí zalít šálkem vody a dvě minuty povařit. Poté nechte 15 minut louhovat a po vychladnutí sceďte. Pak už jen zázračný lektvar v klidu popíjejte. Tento čaj se užívejte vždy čerstvě udělný, a to 2 až 4x denně.

Rozrazil lékařský

Další léčivou bylinkou, která báječně snižuje nadbytečný cholesterol je rozrazil. Pomůže vám i při kašli, bolesti v krku a trávicích obtížích. Sušený rozrazil často najdete v čajových směsích, a to nejčastěji spolu s přesličkou, sporýšem a kopřivou. Všechny tyto bylinky se totiž skvěle doplňují a mají velmi pozitivní vliv také na paměť a duševní zdraví. Udělejte si elixír: 1 lžičku směsi stačí zalít 250 ml horké vody, nechat 5 minut louhovat a pomalu popíjet.

Kotvičník zemní

Kotvičník obsahuje důležité fytosteroly s pozitivními účinky na celé naše tělo. Snižují vysoký cholesterol, krevní tlak, upravují hormonální nerovnováhu a jsou skvělými pomocníky při ateroskleróze a ischemické chorobě srdeční. Z důvodu, že kotvičník obsahuje velké množství alkaloidů, nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Vyhnout by se mu měly také malé děti a dospívající do 18 let. Absolutně nejlepších účinků dosáhnete, když si v lékárně pořídíte tinkturu z kotvičníku zemního a budete si každý den pečlivě odměřovat denní dávku. Dejte však účinkům kotvičníku správný timing! Stejně jako u ostatních bylinek chvilku trvá, než pocítíte pozitivní vliv. Když vytrváte, ucítíte skvělé výsledky.

Čekanka

Úžasná bylinka, která se osvědčila při léčbě mnoha civilizačních chorob. Dopřávejte si čekanku pravidelně, pozitivně ovlivníte hladinu škodlivého cholesterolu, zbavíte se zácpy a podpoříte činnost jater a ledvin. Je bezva bonusem, že látky obsažené v čekance odvedou nechtěné tuky z těla ven ještě předtím, než se stihnou uložit. Navíc umí čekanka dokonale stimulovat činnost žlučníku, působí detoxikačně a má blahodárný vliv na močové cesty a slinivku. Prostě takový malý zázrak, kterému můžete věřit. Kromě čekanky ve formě salátu můžete vyzkoušet také náhražku kávy, která se vyrábí z čekankového kořene nebo čaj ze sušené natě.

Zdroje:

www.bylinkopedie.cz, www.bylinky.co.cz, www.mojezdravi.cz