Vadí vám v chodnících truskavec a na zahradě pýr plazivý, či svízel syřišťový? Jistě jste je dřív vytrhávali a následně vyhazovali. Byla to ovšem chyba! Tento plevel vám může pomoci proti záludným onemocněním. Pomůžeme vám se vyznat v tom, na co jsou tyto bylinky dobré a jak byste je měli správně používat.

Truskavec je všude, kam se podíváte

Tato bylina roste skoro všude. Nejčastěji se nachází kolem cest v zahradách či ve spárách chodníčků. Je skvělým pomocníkem při potížích s krvetvorbou a krevním oběhem. Rovněž dokáže urychlit vylučování škodlivých látek z těla. Používat ho můžete také při kašli, jelikož rozpouští hleny.

Nejlepší způsob použití truskavce je, že si z něj uděláte čaj. Natrhejte si celou nať v rozkvětu a usušte nebo ihned spotřebujte. Dejte jednu lžičku truskavce do hrnku a zalijte horkou vodou. Po pár minutách louhování můžete přecedit a čaj vypít. Na přípravu čaje je truskavec vhodný jak čerstvý, tak usušený. Další variantou je přidání natrhaných lístků do salátu.

Po antibiotikách jedině pýr!

Pýr plazivý vám skvěle vyčistí organismus. Má silné močopudné účinky, harmonizuje metabolismus a tvorbu žluči. Dále pomáhá na kožní nemoci, jako jsou ekzémy, akné či lupénka. Pokud berete antibiotika, tak po jejich dobrání se doporučuje pýr, jelikož dá vaše tělo do rovnováhy. Je prokázáno, že se používá také při lehčích otravách z potravin. Jestliže se vám pýr plazí na zahradě, rozhodně si ho jednou za čas dopřejte ve formě čaje, ať už jako prevenci nebo rovnou na zdravotní neduhy.

Potřebujete pročistit játra a lymfu?

Svízel syřišťový podporuje vylučovací proces, účinkuje močopudně. Jeho užívání zlepšuje činnost lymfatického systému, jater a sleziny. Svízel působí hlavně jako čistič organismu. Odvar z něho můžete pít také při hubnutí, jelikož tlumí chuť k jídlu.

Čistič krve na zahradě

Kromě truskavce čistí krev rovněž řebříček obecný. Použití najde také jako dezinfekční a protizánětlivý prostředek. Dokáže zlepšit trávicí cyklus, protože podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv. Tato bylinka má také silné močopudné účinky a bývá součástí detoxikačních směsí.

Žlutá kráska nejen na věnce

Pampeliška neboli smetanka lékařská má mnoho zdraví účinných látek, a proto je velmi oblíbenou rostlinou nejen při nemocích, ale také jako prevence proti rakovině. Kladně působí na trávení, močení nebo játra. Výhodou pampelišky je, že ji můžete konzumovat úplně celou, od kořene po květ. Z pampelišky si můžete udělat čaj, sirup, med, víno či použít jen tak do salátů. Pro použití této rostliny se meze nekladou!

Zdroje: Zentrich - Janča: Herbář, vysocina.rozhlas.cz, novinky.cz, bylinkyprovsechny.cz