Musíme sledovat krevní cukry?

Zdravý člověk nemá mnoho důvodů, proč by sledoval hodnoty cukrů v krvi. Jsou mezi námi ale diabetici a jiní nemocní, jejichž léčení spočívá právě v úzkostlivém sledování krevních cukrů a glykemického indexu. Problémem není, že cukr je špatný a neměli bychom jen konzumovat. Nemocní lidé trpí poruchami metabolismu, jež zabraňují tělu s cukry zacházet a udržovat jejich normální hladinu. Nejde jen o přejídání se cukrovinkami, ale i o cukry obsažené ve veškerých potravinách a nápojích.

Skořice reguluje insulin

Skořici je možné konzumovat mletou anebo jako extrakt. Na skořici se také zaměřili mnohé studie, ve výsledku jsou závěry pozitivní, ale rozcházejí se. Nicméně snížení hladiny cukru bylo pozorováno ve všech zkušebních skupinách. Nejmarkantnější výsledky zaznamenala studie „Efekt užívání ve vodě rozpustné skořicového extraktu na tělo a metabolický systém u mužů a žen“ zveřejněná na pubmed.gov, spadající pod Národní knihovnu medicíny ve Spojených státech. Skořice patrně napomáhá tělu lépe reagovat na insulin.

Snižování krevních cukrů s aloe vera

Zatím není jasné, jak přesně aloe vera ovlivňuje mechanismy v těle, ale zdá se, že především stimuluje produkci insulinu. Vlivu herbálních a jiných přírodních léčiv se věnovala skupina pod vedením Skye A McKennon ve studii „Alternativy farmakologických přípravků pro diabetes 2. typu: Diety a potravinové doplňky“, ale také mnoho dalších vědců v četných zkoumáních a analýzách. Aloe vera je oproti jiným rostlinám pro své léčebné účinky dobře známá a věda se nyní snaží zjistit, jakou měrou skutečně pomáhá snižovat krevní cukry.

Hladinu cukru vyrovnává berberin

Berberin je přírodní alkaloid, který lze zakoupit i jako potravinový doplněk stravy. V přírodě se vyskytuje v kůře dřišťálu čili berberisu, ale také v mléce vlaštovičníků. Při užívání berberinu buďte opatrní, protože by se nemusel dobře snášet s léky, resp. by mohl snížit jejich účinnost. K dostání je v lékárnách a prodejnách potravinových doplňků.

Exotická gymnéma proti chuti na sladké

Jde o liánu s oválnými jednoduchými listy, která se již běžně používá jako doplněk stravy pro diabetiky a při obezitě. Patrně by mohla značně ovlivňovat nejen chuť na sladké, ale také přímo snížit hladinu krevních cukrů. I sám indický název rostliny „ničitel cukru“ napovídá, že je to rostlina svými účinky dobře známá.

Ostropestřec pro cukrovkáře

Ostropestřec mariánský je u nás dobře známá rozšířená bylina, kterou občas najdete i na menších políčkách. Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti ostropestřce by měly pomáhat i cukrovkářům. Bohužel zatím účinky nejsou dostatečné prokazatelné, a tak nezbude než si několik let počkat, zdali se vědci a lékaři zaměří tímto směrem. Nicméně uživatelé nepociťují ani žádné zvláštní vedlejší účinky při užívání této byliny. A proto je i u nás hojně používána.

Snižte hladinu cukru s pískavicí!

Semena pískavice jsou také užívána diabetiky buď přímo nebo jako extrakt, případně pilulka jako doplněk stravy. Jeho působení je spíš preventivní, a proto si jej oblíbili lidé s předpokladem pro cukrovku druhého typu. Napomáhá regulaci insulinu v těle, čímž snižuje nejen hladinu cukru, ale i cholesterolu.

Zdroje: https://www.medicalnewstoday.com, https://www.healthline.com, https://cs.wikipedia.org