Diabetes neboli cukrovka je nemoc, při které dochází k porušení metabolismu cukrů v těle. Výsledkem jsou různé obtíže, od úbytku váhy, únavy, častého močení až po špatné hojení ran. Často se stává, že cukrovka prvního typu se ve stáří rozvine do cukrovky druhé typu. Život s ní se dá částečně regulovat správnou výživou a některými bylinkami, což dokazují i některé vědecké studie. Existují totiž rostliny, které dokáží vyladit cukry přírodní cestou. Které to jsou?

Jestřabina lékařská (Galega officinalis)

Tahle něžná rostlinka pochází z jižní a východní Evropy. A popravdě má pořádnou sílu, protože se dokáže vyšvihnout až do půlmetrové výšky. Má ráda hlinitou půdu, bohatou na živiny a naši předkové ji kdysi používali jako krmivo pro zvířata. K léčení cukrovky se u jestřabiny používá pouze kvetoucí část. Ta se sklízí od června do srpna a suší se ve stínu (pokud možno v tenké vrstvě), aby se jemné květy a lístečky nerozdrtily.

Použití jestřabiny

Nejlépe funguje jako nálev. Stačí jednu lžičku nati přelít čtvrt litrem vroucí vody a nechat 15 minut louhovat. Pijte ho dvakrát až třikrát denně. Pokud vám tekutina vyzbyde, použijte ji jako zelené hnojivo na zahradu. Obsahuje totiž dusík, který zlepšuje kvalitu půdy.

Listy borůvek (Vaccinium myrtillus)

Říká se, že borůvky jsou superpotravina. Proto je lidé kupují ve velkém. Málokdo ale ví, že léčivé účinky mají i borůvkové listy, které ovlivňují metabolismus cukrů. Účinné jsou zejména ve druhé fázi diabetu, kdy je léčba založena zejména na dietě. Listy borůvek obsahují myrtilin, kterému se přezdívá rostlinný inzulin. Sklízejí se zjara, ještě než začnou dozrávat borůvky.

Použití borůvkových listů

Uvařte si čaj z jedné lžičky sušených nebo dvou lžiček čerstvých listů borůvky. Zalijte ho 250 ml horké vody a po vylouhování ho vypijte. Tuhle borůvkovou kúru provozujte maximálně měsíc. Pozor: léčivé účinky má jen listí ze skutečných lesních borůvek! Zelené ochmýření z kanadských borůvek je bohužel bezcenné. Odborníci doporučují konzumovat i samotné plody a to jak v čerstvé, tak i sušené formě.

Lopuch větší (Arctium lappa)

Popravdě, tenhle statný bodlák je tak drzý, že vám klidně obsadí celou zahradu. A právě kvůli téhle roztahovačnosti ho zahradníci moc nemusí. Málokdo ale ví, že má léčivé účinky nejen na cukrovku, ale i na trávení. Využívá se jeho sušený kořen, který se sklízí buďto na jaře (v březnu nebo dubnu) nebo na podzim (zejména v říjnu), kdy získává největší podíl účinných látek. Významný je jeho podíl inulinu, což je vlastně jednoduchý cukr, který tělo snadno stráví.

Použití lopuchu

Přidejte kořen lopuchu do jídla! Funguje jako netradiční zelenina. Na jaře je obzvlášť křupavý. Má oříškovou chuť a dá se jíst syrový i ve vařeném stavu.

Stévie sladká ( Stevia rebaudiana)

Tuhle rostlinku klidně můžete pěstovat v květináči. Sice není léčivá, ale dá se použít jako alternativní sladidlo. Stevia je několikrát sladší než cukr. Nezpůsobuje zubní kaz a díky tomu, že snižuje hladinu inzulinu v krvi, je vhodná i pro diabetiky. Stévie se dá také použít jako lék na trávení a proti únavě. Pokud budete žvýkat listy stévie, předejdete také zápachu z úst!

Použití stévie

Listy stévie se dají využít sušené i čerstvé. Vhodné jsou jako sladidlo do čaje, kávy nebo jakéhokoliv pokrmu.

Zdroje: www.floranazahrade.cz, www.diastyl.cz

Související články