Diabetes je jednou z nejrozšířenějších civilizačních nemocí a počet diabetiků celosvětově neustále narůstá. Choroba vzniká v důsledku nedostatečného působení inzulínu a projevuje se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Jak tedy na cukrovku? Vždy respektujte vašeho lékaře, jezte odpovídající pokrmy a využijte ty správné bylinky.
Zvýšená hladina cukru v krvi se v současné době netýká jen starší generace, ve velkém procentu se vyskytuje i u mladších dospělých a bohužel také u malých dětí. Proto je velice důležitá prevence a zdravý životní styl s odpovídající výživou a dostatečným pohybem.
Cukrovka a její projevy
Jde o poruchu metabolismu, kdy organismus nedokáže správně vstřebávat a přeměňovat cukr v krvi, je tedy hyperglykemický. Hodnoty u zdravého jedince by měl být před jídlem od 5 do 6 mmol/l, dvě hodiny po jídle od 6 do 10 mmol/l. Jestliže cukr v krvi tyto hodnoty přesahuje, vypovídá to o zvýšené hodnotě. Důvodem je nedostatečná produkce a správné využívání inzulínu v těle. Bohužel na to reaguje tělu prospěšná glukóza, která dodává tělu energii, a nefunguje jako za optimálních podmínek.
Zvýšená hladina cukru v krvi se v současné době netýká jen starší generace, ve velkém procentu se vyskytuje i u mladších dospělých a bohužel také u malých dětí.
Nejčastější příčiny cukrovky
- genetika
- zvýšená produkce hormonů, které zvyšují hladinu glukózy v krvi
- užívání některých léků
- zánět slinivky břišní
- nadváha a nekvalitní životospráva
Pijte bylinné čaje
Bylinné čaje jsou pro naše zdraví nesmírně prospěšné a měli by se stát naším každodenním společníkem. Není náhoda, že se po bylinných čajových nápojích cítí člověk tak dobře. Vaření léčivých nálevů je totiž jedním z nejstarších praktikovaných léčebných postupů vůbec.
A jaké čaje by měli pít cukrovkáři?
Šalvěj lékařská
Bylinka má úžasné protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky. Je jednou z nejdoporučovanějších rostlin nejen na prevenci, ale i pro pacienty s rozvojem diabetu nebo poruchou glukózové tolerance. Šalvěj se užívá v podobě čaje. 1 čajovou lžičku přelijte 1/4 l vroucí vody. Nechte 5 až 7 minut louhovat pod pokličkou. Nálev pijte jednou denně před jídlem.
Jetel luční
Převážně se sbírají květenství, nejčastěji ty červeně zbarvená. Z 1 lžíce sušených květů si můžete snadno připravit čaj, který se popíjí třikrát denně. Jetelové květy můžete během sezóny pojídat i čerstvé a mají příjemně sladkou chuť. Určitě jimi vylepšíte vzhled i chuť salátu či krajíce chleba s máslem.
Listy brusnice borůvky
Vzácné borůvkové listy se sbírají ještě před dozráním plodů, protože právě v tuto dobu obsahují nejvyšší obsah myrtilinu, kterému se také říká „rostlinný inzulín“. Čaj z listů má na metabolismus cukru značný vliv. Čtyři vrchovaté lžíce borůvkových listů namočte do druhého dne do 1 l studené vody a následně krátce povařte a slijte. Celý den popíjejte po doušcích. Dopřejte si i borůvky, protože také pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. A navíc jsou plné hodnotných živin a zdraví prospěšných látek.
Bez černý
Listy a čerstvé výhonky z tohoto keře velice pozitivně působí na krevní oběh a snižují hladinu cukru v krvi. Nejlepší je sbírat listy v období od dubna do září, můžete si je i usušit. Mladé výhony se objevují už během dubna a května. Cukrovkářům je doporučováno pít čaj z listů a výhonků dvakrát denně. Ostatní ho mohou popíjet jako skvělou prevenci. Stačí 3 polévkové lžíce listů a mladých výhonků vařit nejméně 10 minut v 1/2 l vody, scedit a pochutnávat si.
Zelené koření
Vsaďte na čerstvé oregano, majoránku, bazalku, rozmarýn a bobkový list. Velice příznivým způsobem totiž ovlivňují metabolismus cukrů. V případě zvýšené hladiny cukru v krvi těmito bylinkami v žádném případě nešetřete a přidávejte si je do jídla co nejčastěji.
Abyste dosáhli snížení obsahu cukru v krvi, měli byste denně sníst 10 stvolů.
Pampeliška lékařská
Většinou se sbírají celé stvoly i s květy pampelišky. Abyste dosáhli snížení obsahu cukru v krvi, měli byste denně sníst 10 stvolů. Nemocní cukrovkou by si měli přidávat na jaře čerstvé listy pampelišky do salátu pravidelně, bude to celkově prospěšné jejich metabolismu.
Zdroje: www.123medik.cz, www.bylinkovo.cz, www.jaklecitcukrovku.cz, Janča - Zentrich: Herbář