Dna už dávno není jen nemoc vyvolených – králů. Ale kdysi dávno touto nemocí bohatých trpěli většinou opravdu jen ti „vyvolení“, kteří měli pravidelný příjem bílkovinné stravy.

Dna – co to je a jak vzniká

Pakostnice je revmatologické zánětlivé onemocnění, které vzniká tím, že se zvýší hladina kyseliny močové v krvi a její krystalky se usazují a hromadí v organismu.

Hlavním důvodem vzniku nemoci je nejčastěji zvýšený příjem purinů (to jsou látky, ze kterých vzniká kyselina močová). Vysoké množství purinů obsahuje strava bohatá na bílkoviny, tedy v první řadě červené maso, vnitřnosti, ale i mořské plody.

Výrazně k této nemoci přispívá i nadmíra alkoholu, protože alkohol snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami.

Dna se vyskytuje častěji u mužů než u žen.

Jak se dna projevuje

Nejčastěji se objeví ranní bolesti kloubů, zejména palce u nohy. Kořenový kloub palce je červený, napuchlý a na dotek velice citlivý. Samozřejmě se to nemusí týkat pouze palce u nohy, dna postihuje i klouby na ruce, kolena nebo kotníky. Bolest po několika týdnech přejde, ale pokud se nebudete nijak léčit, bolest vás opět navštíví po pár měsících a při další dnové atace můžete mít i horečku a zimnici. Těmito příznaky vstupuje nemoc již do chronického stadia.

Co dnu způsobuje

Nemoc se i dědí, takže můžete mít takovouto nepěknou „památku“ na rodiče. Nebo máte jen nezdravý styl života. Dalšími příčinami dny mohou být například:

  • nedostatek fyzické aktivity
  • špatný pitný režim
  • ledvinová nedostatečnost
  • rakovina
  • určitá skupina léků

Libeček lékařský

Libeček má tu výhodu, že se dá použít do mnoha jídel i pití. Má močopudné a čistící účinky. Krásně ovoní brambory, polévku, připravit si můžete i libečkový olej.

Kopřiva dvoudomá

Čaj z kopřivy zbaví tělo kyseliny močové, pokud je v nadbytku. Měl by se pít pět týdnů 3x za den. Pokud nemáte kopřivy na zahradě, zakupte si čaj v lékárně.

Jasan

Tento strom obsahuje rutin, třísloviny, kumarin, kvercetin a mnoho dalších, působí močopudně a podporuje vylučování kyseliny močové. Připravit si z něj můžete tinkturu i čaj.

Tinktura se připravuje ze semínek, které najdete v poletujících nažkách. Vyloupejte si dvě polévkové lžíce semínek, zalijte je 250 ml alkoholu a nechte 10 dnů louhovat. Tinkturou se masírují postižená místa. Uchovávejte v tmavé lahvičce.

Čaj se připravuje z listů jasanu (seženete v lékárně), kdy se dvě čajové lžičky zalijí 250 ml studené vody a zahřejí se (voda se nesmí vařit). Pět minut nechte čaj louhovat a pijte 3x za den.

Celer

Využít můžete i sílu celeru. Je potřeba vypít denně 100 ml celerové šťávy. Můžete zkusit také celerová semínka, z nichž se připravuje „studený výluh“. Zalijte dvě čajové lžičky celerových semínek 200 ml STUDENÉ vody a nechte přes noc louhovat. Tato specialita se pije 3x denně.

Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.bylinkyprovsechny.cz