Hemoroidy jsou nejen nepříjemné onemocnění, ale zároveň i poměrně bolestivé. V podstatě se jedná o sesunutí a zvětšení cév v řitním otvoru, které obtěžuje více než 50 % lidí. K podpůrné léčbě můžete využít i mnohé bylinky, které se dají užívat vnitřně nebo ve formě koupele či obkladu. Zpravidla mají stahující účinky, zastavují krvácení, dezinfikují a výborně se podílejí na rychlém hojení.

Dva typy hemoroidů

Vývody naplněné krví na vnitřní stěně konečníku jsou druhem křečových žil. Vznikají ve chvíli, kdy se sliznice uvnitř řitního otvoru ztenčí a oslabí. Pod touto tenkou blankou se pak mohou snadno vyklenout a vystupovat z konečníku. Podle toho se také dělí na hemoroidy vnější a vnitřní.

Vnější hemoroidy

Většinu jsou viditelné pouhým okem v blízkosti konečníku, projevují se nejčastěji svěděním a jsou poměrně dost bolestivé. Mohou ale zmizet samy i bez léčby. Často jimi trpí lidé se sedavým zaměstnáním.

Vnitřní hemoroidy

Nacházejí se uvnitř konečníku, nejsou bolestivé a projevují se krvácením. Příčinou jejich vzniku bývá často nadváha, nedostatek pohybu, zácpa a nadměrné užívání projímadel.

Bojujte proti hemoroidům i bylinkami

V případě vážnějších potíží je vždy na místě navštívit lékaře. Ale není od věci využít i síly léčivých bylinek, které vám s touto nepříjemností budou velice nápomocny a jejichž účinky potvrdily i mnohé vědecké studie. Právě teď v létě rostou tyto přírodní léky všude kolem nás ve velkém a mají tu největší sílu. Které to jsou?

Heřmánek pravý

Velice populární bylinka, která pomůže s mnoha nesnázemi. Obsahuje totiž látky s protizánětlivým a hojivým účinkem. Udělejte si z heřmánku sedací koupel. Stačí si uvařit 2 až 3 l silného heřmánkového odvaru, nechat vychladnout na přijatelnou teplotu a pak si v něm alespoň 15 minut posedět.

Řepík lékařský

Řepík se využíval pro své léčivé schopnosti už v období středověku. Kromě jiného je výborný na většinu onemocnění žil, tedy i na hemoroidy. Má výborné stahující a protizánětlivé účinky, a proto se skvěle hodí na nehojící hnisavé rány.

Můžete jej používat vnitřně při obtížných průjmech v podobě čaje. Stačí zalít 1 kávou lžičku řepíku 200 ml vařící vody a nápoj popíjet 3x denně.

Zevně můžete bylinkový odvar používat k obkladům a koupelím. V tomto případě si nechte vylouhovat 3 polévkové lžíce řepíku v 0,5 l horké vody.

Jitrocel kopinatý

Jitrocel kopinatý má v lidovém léčitelství bohaté využití a pro své stahující a antibakteriální účinky je častým pomocníkem i při léčbě rozšířených žil v oblasti konečníku. Bylinka totiž obsahuje vzácnou látku allantoin, která bolavé hemoroidy zklidňuje. Můžete si z něho vyrobit sedací koupel, kdy povaříte v 0,5 l vody 2 polévkové lžíce sušené byliny. Roztok si následně zřeďte asi tak 5 l vlažné vody a 20 minut v něm relaxujte. V případě potíží provádějte tuto léčbu alespoň jednou denně. Pokud vás souží krvácející hemeroidy, pomohou vám obklady namočené v jitrocelovém odvaru, anebo čerstvě rozmačkané listy, které budete pravidelně přikládat na postižená místa.

Dubová kůra

K léčivým účelům se nejčastěji využívá kůra dubu letního. Je známá zejména svými protizánětlivými a desinfekčními účinky, díky nimž velmi urychluje hojení hnisavých ran. Zároveň perfektně funguje na otoky a zmírňuje krvácení. Za svíravý účinek dubová kůra vděčí obsaženým tříslovinám. Na nepříjemnosti v oblasti konečníku si můžete připravit silný odvar. Použijte vždy 1 polévkovou lžíci kůry na 1 l vody. Koupele však neprovádějte dlouhodobě, dubová kůra značně vysušuje pokožku, kterou byste si měli po lázni vždy ošetřit výživným tělovým mlékem.

Hluchavka bílá

I když jsou léčivé všechny druhy hluchavek, sbírá se hlavně čistě bílá hluchavka, a to nejen její květy, ale i celé vrcholky rostlin, a to ideálně na počátku jejího kvetení. Rozhodně nebudete mít problém ji najít a nasbírat si do zásoby, protože roste téměř všude. Uvařte si z ní silný odvar, sceďte a nalijte do sedací koupele. Její mladé listy si můžete také přidávat do zeleninových salátů.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.magazin.biooo.cz, www.mamhemeroidy.cz, bylinkyprovsechny.cz