Bylinky jsou podle vědců skvělým pomocníkem při cestě za štíhlou postavou. Nejenže podporují spalování tuků, ale také jsou velmi zdravé a díky nim získáte i odolnost proti různým nemocem. Nějaké bylinky rostou na louce či v lese, další pak můžete pěstovat na své zahrádce nebo i doma na okenním parapetu.

Nejen na hubnutí, ale i proti nemocem

Kopřiva je velmi známá díky svým zdravotním účinkům. Pomáhá proti chudokrevnosti, je protizánětlivá a urychluje hojení ran. Velmi často se používá proti chřipce. Obsahuje vitaminy A, B, C a K, mnoho minerálů a jiných přínosných látek. Zlepšuje krevní cirkulaci vnitřních orgánů, čímž pracují lépe a využívají tak i více energie, kterou do těla dostanete ve formě potravy. Dalším plusem pro hubnutí je, že kopřiva podporuje činnost střev. Působí močopudně, tudíž se přebytečná voda dostává z těla ven. Tím se zbavíte nevzhledných otoků a uberete na váze.

Užívejte kopřivu třikrát denně ve formě čaje. Hrst čerstvých listů kopřivy zalijte horkou vodou a ponechte 10 minut louhovat. Tento odvar pijte nanejvýše 2-3 týdny, jinak můžete až příliš zatěžovat játra, a proto je dobré si udělat několikadenní přestávku.

Přebytečnou vodu z těla ven

Již jsme se zmínili, že kopřiva má pozitivní účinky i na přebytečnou vodu v těle. Tyto vlastnosti mají i kontryhel obecný a řebříček obecný. Kontryhel je dobrý také na zažívací ústrojí. Čaj z kontryhele pijte pouze 14 dní, jelikož poté by mohlo dojít k nežádoucím účinkům. Řebříček navíc zlepšuje krevní oběh, léčí rány a podporuje vylučování žaludečních šťáv, díky čemuž zhubnete. Nejvhodnější část na čaj je kvetoucí nať.

Proti vysoké hladině cholesterolu

Ostropestřec mariánský značně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zrychlí vám metabolismus a tím spálíte rychleji tuky. Flavolignany, jež ostropestřec obsahuje, zlepšují funkci jater, činnost žlučníku a bojují proti únavě a malátnosti. Užívejte semena ostropestřce rozemletá či jako tinkturu. Pokud budete mít čerstvá semínka, pak je použijte do čaje.

Aromatická oblíbená bylinka

V truhlíku s bylinkami nesmí chybět ani máta peprná. Stimuluje organismus, tlumí záněty a má zdraví prospěšné látky na trávicí soustavu. Po vypití čaje z máty přestanete mít chuť na jídlo. Účinná je také proti nadýmání a pomůže vám i při syndromu dráždivého tračníku.

Přírodní diuretikum

Petržel vám s hubnutím může také velmi pomoci. Díky ní v těle nebudete zadržovat vodu a uleví rovněž při nadýmání. Jestliže si z ní uděláte olej, který budete pravidelně užívat, snížíte si hladinu krevního cukru. Pomáhá také s léčbou hyperglykémie, a proto je velmi doporučována diabetikům. Studie dokazují, že antioxidanty v petrželi napomáhají správnému metabolismu jater, což je obzvlášť důležité, pokud chcete zhubnout.

Výskyt prospěšné kyseliny

Čaj z bezu černého jistě dobře znáte. Používá se jak při zažívacích potíží, tak při pomalém trávení či nedostatečné činnosti žlučníku. V bezu se vyskytuje kyselina chlorogenová, která vám pomůže shodit nadbytečnou váhu.

Náš tip: Exotické kolegyně z lékárny

Bylinka, která se popere s únavou. To je rozchodnice růžová, která posílí organismus a zharmonizuje tělesné funkce. Urychluje metabolismus a tím i hubnutí. Posiluje nervový systém a zlepšuje paměť. Má mnoho dalších zdraví prospěšných vlastností. Tuky se rychleji spalují a nevytvářejí se tak nežádoucí tukové polštářky.

Semena jitrocele indického mají pozoruhodnou schopnost. Vláknina neboli psyllium získávána z jitrocele dokáže na sebe vázat vodu. V žaludku se to projeví tak, že její objem může vzrůst až dvacetinásobně. Nebudete mít hlad, jelikož se budete cítit syti a sacharidy se budou déle vstřebávat ze střev. Jitrocel tudíž velmi podporuje trávení a peristaltiku střev.

Sladkovodní řasa chlorella je přírodní antibiotikum, které si poradí se širokou škálou zdravotních neduhů. Je rovněž výborným antioxidantem, jež vypuzuje škodlivé toxiny z těla. Působí na trávicí systém a tím pomáhá při hubnutí.

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, abecedazahrady.dama.cz, bezhladoveni.cz, bylinkyprovsechny.cz