Zavodněný organismus dokáže člověka pěkně potrápit. Zadržování vody v těle může mít samozřejmě různé příčiny a může být propojeno i s nějakou chorobou. Ale nemalujte čerta na zeď předčasně a zkuste se odvodnit pomocí bylinek!

Příčiny zavodnění

Přesolené jídlo, sladkosti, sedavé zaměstnání a žádný pohyb? To vše nahrává k zadržování vody. Často za zavodnění mohou ledviny, neboť jakmile jsou oslabené, projeví se to právě tímto způsobem. Ještě častěji se tělo zavodní z důvodu, že je překyseleno.

Pokud vaše tělo zadržuje větší množství vody, budete se cítit jak sud. Nafouklé břicho, nateklé nejen nohy, budete se potit, těžce se vám bude hubnout a u žen se výrazněji projeví celulitida.

Pijete dostatek vody? Jestliže nejste s pitným režimem zrovna důslední, tělo na nedostatek tekutin může zareagovat zavodněním.

Slzovka obecná

Říká se jí také „Perla východu“, neboť pochází z jihovýchodní Asie. Jedná se o obilovinu, která se podobá ječmenu. Její semena mají detoxikační účinky, čistí organismus při zahlenění, uvolňuje křeče v končetinách, posiluje plíce, skvělé účinky má i na podrážděný žaludek a střevní slabosti. V neposlední řadě odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.

Čaj ze slzovky si lze připravit tak, že opražíte její semena na suché pánvi, pak povaříte ve vodě 15 minut a scedíte.

Olej z černého kmínu

Neboli „Faraonovo zlato“, se připravuje z černuchy seté a jeho pozitivní účinky se využívají více než 2000 let. Tento zázračný olej posiluje imunitu, má dezinfekční a antibakteriální účinky. Čistí průdušky, dát si ho můžete pro zklidnění dráždivého kašle nebo při střevních potížích. Při pravidelném užívání se prokázalo snížení alergických reakcí. U malých dětí se využívá na bolesti bříška. Dobré výsledky olej prokázal i při rakovině tlustého střeva, prostaty či slinivky. Upravuje peristaltiku střev a odvodňuje.

Preventivně se užívá jedna lžička oleje denně, při obtížích zvyšte příjem až na dvě lžičky za den.

Petržel

Petržel je jednou z nejsilnějších bylin na odvodnění. Zlepšuje funkci ledvin, což je pro odvodnění velice důležité. Přidávat jí můžete do jídla, hlavně do polévek a salátů, ale zkuste si připravit i čaj, který popíjejte během dne. Příprava je zcela jednoduchá. Jednu polévkovou lžíci natě nebo půl lžičky semene petržele přelijte čtvrt litrem studené vody a nechte 8 hodin v klidu. Pak už stačí pouze scedit a začít s popíjením.

Říká se, že stejnou službu vám prokáže dokonce i libeček.

Další odvodňovací bylinky

Bylinek na odvodnění je požehnaně. Zmíníme vám ještě několik dalších, abyste si mohli vybrat z většího množství tu „svou“:

  • březové listy
  • zelený čaj
  • přeslička
  • jalovec
  • kopřiva
  • řebříček
  • tužebník jilmový
  • pampeliška

Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.zahradaapriroda.cz, www.denik.cz