Zdroje: www.novinky.cz, www.bylinkyprovsechny.cz

Jak jste na tom s pamětí?

Víte, které bylinky vám pomohou s pamětí a podpoří činnost mozku? Bylinky a koření se hodí nejen pro zahánění nachlazení, ale také pro podporu paměti, ať už jde o problémy spojené se stářím nebo zákeřnou chorobou, jako je například ta Alzheimerova.

Víte, jak otestovat vlastní paměť? Pomůže vám toto krátké video a dávejte pozor! Připravte se, začínáme!

Zdroj: Youtube

Pokud jste v testu odpověděli na více než 5 otázek správně, nemusíte mít o svou paměť obavy. Pokud méně, bude na místě podpořit zdraví svého mozku, k čemuž vám mohou pomoci i některé bylinky.

Bylinky, paměť a věda

Než se vrhnete na čaje a potravinové doplňky, nutno dodat, že i když se obecně ví o látkách obsažených v některých těchto bylinách, často chybí podrobnější informace, studie či rozsáhlé práce, které by potvrdily a vysvětlily účinky těchto přírodních prostředků.

Mnohé se však používají již po staletí ke stimulaci mozkové činnosti, paměti a kognitivních schopností, a nejen to, jejich účinky už vědci potvrdili. Usilovně se pracuje na selekci nejúčinnějších bylinných prostředků, které by se staly vhodným pomocníkem při léčbě či zmírnění průvodních symptomů například zákeřné Alzheimerovy choroby.

Bylinky na paměť máte už doma

Šalvěj se jeví jako možný prostředek k podpoře paměti a kognitivních schopností u osob, jež trpí poruchami paměti. Patrně je to díky obsahu tzv. kumarinů, které napomáhají zlepšení prokrvení mozku. Vůně šalvěje napomáhá koncentraci a podporuje paměť i celkově činnost mozku.

Rozmarýn by měl pomoci především, pokud je inhalovaný. Je zajímavé, že některé byliny podporují funkci mozku právě inhalací, sem patří také skořice. Rozmarýn lze používat nejen při přípravě jídel. Lidová medicína používá toto aromatické koření pro podporu trávení i pro posílení obranyschopnosti organismu a díky regulaci hladiny cholesterolu také podporuje zdraví srdce.

I skořice patří mezi koření, jehož vůně může podpořit koncentraci a paměť, navíc skořice působí i relaxačně, což je při problémech s pamětní nesmírně důležité. Stres způsobený ztrátou orientace a problémy vzpomenout si, se také rapidně odrážejí na stavu osob trpících zapomnětlivostí. Skořice však podporuje také imunitu, zdraví zažívacího systému i srdce.

Exotické bylinné prostředky

Ginkgo patří mezi nejznámější stimulanty mozkové činnosti. Má se za to, že je to díky prokrvení a rozšíření cév právě v mozku. Běžně můžete najít potravinové doplňky, ale také kapsle a bonbony s ginkgem, stejně tak jako různé tinktury.

Stále častěji se objevuje také název gotu kola. Jde o cizokrajnou rostlinu, kterou však lze pěstovat i jako pokojovku. Česky se nazývá pupečník a jde o zelené bujně rostoucí lístky, které lze užívat jako čaj. Kromě paměti by měla gotu kola také léčit kožní problémy a klouby.

Související články