Stejně tak jako se staráte o celé tělo, zaslouží si pravidelnou péči i vaše chodidla. Pozornost byste měli věnovat celé plosce a hlavně patám, které bývají nejsušší a mají tendenci praskat. Nejenže pak vypadají nevzhledně, ale popraskaná místa často bolí a jsou náchylná k nepříjemným infekcím. Poradíme vám, jak se suchými patami nadobro skoncovat!

Proč tvrdá kůže na patách vzniká

Tvrdá kůže a popraskané paty bývají zpravidla projevem nedostatečně hydratované pokožky a velice často trápí i jednotlivce, jež trpí lupénkou či ekzémem, většinu diabetiků, osoby s tělesnou nadváhou a také všechny, kteří v práci většinu doby stojí na nohou.

Jedná se vlastně o odumřelou tkáň, která bez nedostatečné péče a výživy postupně tvrdne a bohužel častokrát i praskne. Běžnými příznaky je i nepříjemné svědění a nadměrné olupování kůže. Jak můžete pokožce nohou ulevit? Zkuste rady našich babiček, které si vždy uměly se vším poradit.

Důležitá je prevence

V každém případě byste neměli podceňovat správný pitný režim, který bude celý váš organismus dostatečně zásobit vodou. Dbejte i pravidelnou konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Stav vaší pokožky se odvíjí i od správných stravovacích návyků.

Dopřejte vašim nohám pravidelnou bylinnou koupel

Teplá koupel nohou je základ. Nejenže chodidla příjemně prohřeje a kůži změkčí, ale zároveň si dopřejete velmi příjemný relax. A do koupelové lázně si můžete přidat i léčivé bylinky. Kůže vám pak půjde mnohem lépe odstranit. Které byliny vám pomohou?

Heřmánek

Tato známá všestranná bylinka má silný regenerační účinek a díky obsahu kyseliny salicylové stimuluje odlupování odumřelých zrohovatělých buněk. Navíc působí i dezinfekčně, takže se dokonale postará i o případné praskliny.

Jitrocel

Protože má tato bylinka výborné protizánětlivé účinky, velice přispěje k rychlému hojení bolavých pat. Pokud se vám například udělá prasklina někde v přírodě, můžete si od bolesti okamžitě ulevit přiložením čerstvého jitrocelového listu.

Šalvěj

Tato bylinka je plná tříslovin, které mají stahující a protizánětlivý účinek. Šalvěj působí také antibakteriálně, deodoračně a pomůže vám i s nadměrným pocením chodidel a se špatně se hojícími ránami.

Naše babičky nedaly dopustit ani na jedlou sodu

Jedlá soda je univerzální antibakteriální prostředek, který je kromě jiného také výborný na ztvrdlou kůži. Změkčí ji a zbaví odumřelých buněk. Stačí si ji přisypat do lavoru s teplou vodou 2 až 3 lžíce a nechte nohy alespoň 20 minut máčet.

Zkuste i citronovou lázeň

Se ztvrdlou kůží velice snadno zatočí i citronová šťáva, která působí hojivě a antibakteriálně. Přidejte si ji buď do teplé vody, nebo si s ní paty pravidelně potírejte. Pro zlepšení účinku si můžete vyrobit i směs společně s růžovou vodou a obyčejnou solí.

Následuje peeling, pemza a výživa

Po koupeli je vhodné změkčenou pokožku obrousit jemně pemzou a peelingem na nohy. Pokud však máte hluboké praskliny, tuto péči na čas vynechte a dejte nohám po lázni ještě dostatečnou výživu v podobě hydratačních zábalů nebo krémů.

Výbornou službu vám udělá i kokosový, sezamový či olivový olej, pasta z aloe vera a medu, zábal z ovesných vloček, tvarohu či banánu s avokádem. Aby byl výsledek ještě účinnější nechte zábal z těchto ingrediencí působit celou noc. Abyste si neušpinili postel, vezměte si bavlněné ponožky.

Zdroje: www.magazin.biooo.cz, www.bylinky21.eu, www.rehabilitace.info