Věčné převalování v posteli a ubíhající hodiny. Nejenže vám nedostatek spánku nedodá potřebnou energii na další den, ale také dokáže zhoršit vaše zdraví. Do postele byste proto měli ulehávat vždy ve stejný čas a s chladnou hlavou bez problémů a negativních myšlenek. K uvolnění vám mohou být podle vědců velmi nápomocné také bylinky, které stačí dát do polštáře nebo si z nich udělat čaj.

Meduňka na nervovou soustavu

Podívejte se na video, jaké bylinné čaje jsou skvělé pro dobrý spánek:

Zdroj: Youtube

Meduňka lékařská má pozitivní účinky na trávicí a nervovou soustavu, a proto si dokáže snadno poradit s poruchami spánku a nespavostí. Pokud si dopřejete její nálev před spaním, pak můžete čekat klidný a ničím nerušený spánek. Zmírňuje příznaky stresu a tělo i mysl se po ní krásně zrelaxují.

Kozlík při přepracování

Valeriána neboli kozlík lékařský se odnepaměti používá při poruchách se spánkem. Díky kozlíku rychleji usnete a zároveň vám zlepší kvalitu spánku. Jeho negativní vlastností je však nepříjemný zápach a chuť. Přidejte do čaje trochu medu a chuť bude jistě lepší.

Levandule do polštáře

Tuto rostlinu každý jistě zná a možná si ji věsíte i v šatní skříni. Levandule se v léčitelství používá už velmi dlouho jako bylinka na spaní. Dokáže zklidnit mysl a snížit aktivitu centrálního nervového systému. Vložte si ji do polštáře a sami budete překvapeni, jak rychle se vám podaří usnout.

Zmírněte úzkost mučenkou

Další léčivá bylinka proti nekvalitnímu spánku je mučenka pletní. Pokud se v noci často probouzíte, pak je pro vás ta pravá! Mučenka účinně prodlužuje dobu spánku, zamezuje častému probouzení a snižuje dobu usínání. Nálev z mučenky rovněž podporuje koncentraci a pozornost.

Třezalka na zlepšení nálady

Cítíte se v posledních dnech více podráždění, zažíváte formy deprese nebo trpíte nespavostí? Třezalka tečkovaná vám s tím vším dokáže pomoct! Ve světě se používá jako přírodní antidepresivum, které účinně bojuje i proti nervovým a neurologickým onemocnění.

Chmel nejen na pivo

Možná byste to ani neřekli, ale chmel otáčivý má pozitivní vliv na spánek. V této bylině najdete flavonoidy, jež mají sedativní a uvolňující účinky. Udělejte si po večeři teplý čaj z chmele, který vám s usínáním a kvalitou spánku pomůže. Je prospěšný také na záněty v těle a hojící se rány na kůži.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, naturway.cz, herbalus.cz, apetitonline.cz