Co je to virus

Virus je drobná částice tvořená pouze bílkovinovým pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě DNA nebo RNA. Jsou menší než bakterie, proto jsou vidět pouze v elektronovém mikroskopu. Viry způsobují významné množství známých onemocnění. Díky své jednoduché struktuře se totiž snadno přizpůsobují podmínkám. Mezi nejvýznamnější virová onemocnění člověka patří chřipka, rýma, opary, spalničky, zarděnky, příušnice, obrna, hepatitida, bradavice, HIV, neštovice, klíšťová encefalitida nebo střevní chřipka. Proti některým virózám je k dispozici vakcína. Proti dalším virům byla vyvinuta léčiva, jež blokují některý virový enzym, tzv. virostaltika či antivirotika. Bohužel, léky často pouze potlačují symptomy. Hlavní boj proto svádí imunitní systém hostitele.

Antivirotika

Za antivirotika neboli virostaltika jsou označovány léčivé přípravky, které mají účinkovat proti virům. Buď díky nim vir nemůže proniknout do buňky nebo zamezují syntézu DNA či RNA viru. „Na rozdíl od přípravků konvenční medicíny, které jsou zaměřeny na jednu konkrétní nemoc, lze mnoho bylin považovat za širokospektrální antivirotika, a všechny pak za vysoce účinné,“ uvádí David Frej, spoluautor knihy Svět přírodních antivirotik. Bylinková antivirotika tak posilují imunitní systém, obsahují látky, které pomáhají zpomalovat vývoj virů, podporují kardiovaskulární systém těla a mají protizánětlivé účinky.

Černý bez

Květ, plody i kůra černého bezu obsahují éterické oleje, třísloviny, glykosidy a omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Čerstvá bezová šťáva tlumí dýchací problémy spojené s virovou infekcí, posiluje imunitní systém a blokuje replikaci virů chřipky.

Kurkuma

Toto známé koření obsahuje antioxidant kurkumin, jež má silné antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky. Konzumace kurkumy také podporuje pokles krevního tlaku, sekreci žluči, mírní otoky a záněty. Využívána je také při žaludečních vředech a bakteriálních či virových infekcích. Kurkumu si pravidelně přidávejte do jídla nebo si dopřejte zlaté kurkumové mléko. Sladký nápoj nejen zahřeje organismus, ale také posílí vaši imunitu.

Související články

Česnek

Česnek je známý pro své antibakteriální a antivirové účinky. Hubí špatné bakterie a naopak podporuje bakterie prospěšné. „Nejvýznamnější látkou v česneku je allicin. Ten má zároveň antivirotické účinky. Virů, které jsou velmi citlivé k allicinu, je značné množství, a patří mezi ně i vir spouštějící chřipku. Studie navíc ukazují výjimečnou preventivní úlohu česneku. Jeho účinek brání zejména propuknutí choroby,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková.

Šalvěj lékařská

Nať a listy šalvěje působí antiviroticky, antibakteriálně a protizánětlivě. Obsahují totiž množství účinných látek, mezi které patří silice, flavonoidy, třísloviny, hořčiny, saponiny, pryskyřice, estrogenní hormony, vitamíny skupiny B, vitamín P, amid kyseliny nikotinové, oxyterpenové kyseliny, minerální a hormonálně účinné látky. Šalvěj tak léčí záněty v krku, zamezuje průjmu a nadýmání, potlačuje tvorbu lupů, léčí problematickou pleť, uklidňuje nervy a přispívá k lepšímu spánku.

Oregano

Toto koření obsahuje dvě sloučeniny: Karvakrol a Thymol, které mají silné antivirové, antibakteriální a antifungální vlastnosti. Oreganový olej působí především proti herpes simplex typu 1, rotavirům, a proti respiračním syncytiálním virům (RSV) způsobující respirační infekce. Z oregana a šalvěje si můžete připravit čaj. 2 lžičky směsi zalijte vroucí vodou a nechte 2-4 minuty louhovat. Oslaďte medem.

Zdroj:

www.virusova-hepatitida.sk, www.lidovky.cz, www.prozeny.cz, www.bylinkovo.cz