Podzim, zima a brzké jaro patří mezi období, kdy se nejčastěji řeší nepříjemný zápach nohou. Uzavřené boty ze syntetických materiálů nebo navlhlé střevíce vašim nohám rozhodně nesvědčí. Uzavřený a provlhlý prostor je skvělou líhní plísní a dalších houbových chorob. Ty způsobují nejen svědění nebo mykózu mezi prsty, ale také nepříjemný zápach. Dalším zdrojem jsou bakterie, které se na zpocených nohách množí a produkují plyny. Co dělat, aby jste se po sundání bot necítili jako ježibaby z komiksových časopisů?

Kvalitní ponožky a obuv

Pokud vás zápach z nohou trápí dlouhodobě, zkuste se podívat do šatníku a botníku. Každé chodidlo má až 250 tisíc potních žláz, které jsou schopny za jeden den vyprodukovat až 0,5 l potu. Je tedy jasné, že neprodyšný materiál pouze podporuje zapaření chodidel, množení plísní a bakterií. Proto vyhoďte všechny ponožky ze syntetických materiálů. Vhodné jsou bavlněné nebo bambusové. Ty jsou zároveň antibakteriální. Boty volte nejlépe kožené. Po příchodu domů z nich vyndejte vložku a nechte je uschnout. Můžete do nich nasypat jedlou sodu, která absorbuje jak vlhkost, tak také nepříjemný zápach. Pokud je to možné, boty několikrát do roka vyperte.

Bylinky na zápach nohou

Bylinková koupel nejenže pomůže s odstraněním zápachu noh, ale také působí relaxačně. Stres je totiž jedním z důvodu nadměrného pocení. Připravte si dostatečně velký lavor, bylinky a 80 °C teplou vodu. Kůru provádějte dvakrát denně, dokud zápach neustoupí. Poté ji aplikujte alespoň dvakrát týdně. Nohy namáčejte 20-30 minut. Po koupeli je neoplachujte, pouze důkladně osušte.

Rozmarýn lékařský (Salvia rosmarinus)

Rozmarýn má antibakteriální i antibiotické účinky a posiluje náš imunitní systém. Také stimuluje krevní oběh, takže působí preventivně proti křečovým žilám. Jeho vůně navozuje relaxační atmosféru.

Související články

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj má silné protizánětlivé účinky a likviduje bakteriální infekce. Listy obsahují třísloviny, které zužují žlázy a omezují pocení. Má tedy antiperspirační vlastnosti.

Přeslička rolní (Equisetum arvense)

Přeslička skvěle funguje proti svědícím vyrážkám kůže a uklidňuje pokožku po holení. Vyrobit si z ní můžete také tinkturu, kterou si po koupeli potírejte chodidla. Stačí ji vylouhovat v alkoholu.

Dub zimní (Quercus petraea)

Dubová kůra má stahující a silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Funguje na plísně nohou, hojí rány a používá se při léčbě křečových žil.

Čaje z bylin

Z těchto bylinek si nemusíte připravit pouze koupele, ale také je můžete užívat vnitřně. Na jeden hrníček vody budete potřebovat cca 2-3 lžičky usušených nebo čerstvých bylin. Hrnek přiklopte pokličkou a louhujte 15 minut. Čaj popíjejte teplý nebo studený. Jednu bylinu užívejte maximálně 14 dní, poté kůru obměňte.

Zdroj:

www.blesk.cz, www.prozeny.cz