Hořké bylinky na zažívací obtíže

Mnohé bylinky, které podporují zažívání vlastně podporují tvorbu žluči, a to díky svojí velmi hořké chuti. Proto se bylinky a koření rozhodně doporučují, ale dejte si pozor na množství, které použijete, abyste si nepřipravili pokrm zbytečně hořký. Právě tyto druhy koření fungují dobře i ve velmi malém množství.
Mezi takové rozhodně patří pelyněk a yzop. U nás roste volně asi šest druhů pelyňku a yzop se běžně pěstuje v zahradách.

Se zažíváním pomohou i tyto hořké bylinky

Také pampeliška neboli smetanka lékařská se doporučuje na problémy se zažíváním. Nejen že podporuje produkci žluči, ale také pomáhá při náhlých střevních problémech, zácpě či nechutenství. Jednoduše řečeno pozitivně ovlivňuje celý zažívací a vylučovací systém.
Také hořec žlutý, který je známý tím, že se přidává do hořkých likérů, se v lidovém léčitelství podává při žaludečních potížích, zhoršené funkci žlučníku i jater. Z hořce se užívá oddenek a jako skalník jej můžete pěstovat na zahrádce na celém našem území.

Orientální koření na zažívací problémy

Z běžně užívaného koření je na trávící problémy vhodný také zázvor. Má antibiotické účinky a pomáhá i při nevolnosti. Podobně působí také skořice nebo kurkuma.

Problémy s nadýmáním vyřeší bylinky

Proti nadýmání a nevolnosti můžete vyzkoušet fenykl a kmín. Přidávejte je do pokrmů, ale můžete si z nich uvařit také odvar. Obě rostliny se dříve hojně používaly také pro novorozence, kteří trpěli plynatostí.

Bylinky, které maté běžně, jen nevíte že pomáhají se zažíváním

Běžně užívaný rozmarýn, máta či kopr také napomáhají trávení. Máta podporuje činnost jater a její léčivé účinky jsou hojně využívány i při nachlazení. Kopr je mírně uklidňující, a proto se používá nejen na koliku a křeče, ale také na dobré usínání a kvalitní odpočinek.

Bylinky i koření užívejte s rozmyslem

Koření i bylinky můžete používat při akutních problémech jako čaj, ale také preventivně do vaření. I hořké byliny se hodí do směsí na grilování či pečení mas. Obvykle stačí jen špetka, aby nepřevládla hořká chuť byliny. Hostinu si pak můžete vychutnat bez nepříjemného nadýmání a bez problémů s trávením. Bylinky vás samozřejmě neochrání před přejídáním se, ale rozhodně pomohou s pocitem plnosti a se špatným trávením.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://www.standard.co.uk, https://vitalitis.cz