Vápník je stavební materiál našich kostí. Proto je potřeba ho tělu dodávat ve velkém. Doporučená denní dávka vápníku je 800 mg, což údajně odpovídá 200 g porci brokolice. Pokud tuhle zeleninu moc nemusíte, pak je dobré, abyste se poohlédli po jiných zdrojích vápníku.

Obecně se ví, že hodně vápníku je v mléčných výrobcích. Proto maminky nutí děti, aby pily více mléka. Pravdou ale je, že boháté zdroje vápníku obsahují i jiné potraviny, například luštěniny, mandle, ryby (sardinky, losos), listová zelenina (zejména v kapustě, špenátu), rebarbora nebo tofu. Málokdo ale ví, že spousta vápníku se nachází i v bylinkách. Některé z nich mají podle vědců dokonce větší podíl tohoto minerálu, než všemi uznávané mléko. Které bylinky by proto neměly chybět ve vašem jídelníčku?

V tomto videu se od Margit Slimákové dozvíte, jestli a nakolik mléko skutečně posiluje kosti:

Zdroj: Youtube

Kerblík

Naše babičky mu také říkaly stokláska. Chuťově i vzhledově je podobný petrželce, má ale daleko jemnější chuť. Můžete ho pěstovat na okně, ale počítejte s tím, že je poněkud rozpínavý. A když pořádně „zapustí kořínek“, může jeho výška být i půl metru. Proto je lepší, když najde útočiště na záhoně. Kerblík je doslova nadupaný výživnými látkami. Kromě vitaminu A, B a C, obsahuje i pěknou plejádu minerálů, v níž vede právě vápník. Jak ho můžete využít v kuchyni? Kerblík je skvělý do polévek, smetanových omáček, bramborové kaše nebo k vajíčkům. Skvěle sekunduje i bramborám na loupačku! Můžete ho přimíchat i k hůře stravitelným pokrmům, protože podporuje trávení a očistu těla.

Bazalka

Bez téhle bylinky by se italská kuchyně neobešla. Bazalka obsahuje nejen tělu prospěšné vitaminy C a A, ale i řadu minerálů jako hořčík, draslík, železo a vápník. I v Čechách je bazalka stále populárnější. Zvláště v létě, kdy se stává součástí různých zeleninových pokrmů. O bazalce se ví, že podporuje chuť k jídlu. Naši předkové ji dokonce používali jako afrodiziakum, protože prý stimuluje činnost pohlavních orgánů. Díky pořádné dávce vápníku by dnes neměla chybět v jídelníčku ani vám. Jak ji můžete využít v kuchyni? Bazalka vám ochutí těstoviny, pizzu, saláty a výborná je i v kombinaci se sýrem a rajčaty.

Kopr

Milujete koprovou omáčku? Pokud ano, jste ve výhodě, protože kopr je bylinkou, která vám jedině prospěje. Kopr je velmi bohatý na vápník. Kromě něj obsahuje i vlákninu, hořčík, mangan a železo. Jeho účinnost je samozřejmě větší, pokud ho komzumujete v čerstvém stavu.
Jak ho můžete využít v kuchyni? Čerstvý kopr lze výborně kombinovat s rybami, mořskými plody, kořenovou zeleninou, květákem, zelím i okurkami. Čas od času si můžete udělat i kulajdu – polévku, kde kopr hraje také jednu z hlavních rolí.

Tymián

Přestože ho zdobí drobné lístky, má v nich ukrytou sílu léčivé rostliny. Tymián je bohatý na spoutu prospěšných látek. Zejména na vápník a vlákninu. Najdete v něm i další minerály jako draslík, hořčík, sodík či kyselinu listovou. Naši předkové ho využívali jako přírodní lék při kašli, bolestech v krku či trávicích obtížích.
Jak ho můžete využít v kuchyni? Neprohloupíte, když ho použijete jako koření k pečeným bramborám, na pizzu, do houbových směsí nebo nádivek.

Petržel

Když narazíte v obchodě se zeleninou na petržel s natí, určitě ji kupte. Bude se vám hodit na vaření i jako vitamínová bomba pro jarní dny. Petržel – jak nať, tak i kořen – obsahuje velké množství vápníku, který posílí vaše kosti a zuby. Zároveň je zdrojem vitaminu A, B a C, takže trochu zapracuje i na vaší imunitě. Jak ji můžete využít v kuchyni? Můžete ji přidat téměř do každé polévky. Od slepičího vývaru, smetanových krémů, boršče až po bramboračku či kulajdu.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.idnes.cz, www.youtube.com