Léčivé rostliny lidé používají odedávna. Jejich znalost byla vždy velmi cenná, naši dávní předci získávali zkušenosti i cestou omylů. Účinnost mnoha druhů však potvrdily i moderní výzkumy, dnes známe látky, které obsahují a jejich přesné působení. (Rostliny jsou tak složité, že ani tyto poznatky ještě nejsou komplexní).
Při méně závažných onemocněních, jako jsou podzimní nachlazení, mohou být léčivé rostliny ideální pomocí – levnou, lahodnou, mírně působící, ale účinnou. Přírodní prostředky mohou i výrazně zvyšovat obranyschopnost organismu, odstraňovat únavu, působit jako přírodní antibiotika. Jako vitamínová chutná prevence pro podzimní a zimní dny je nepřekonatelný šípkový čaj.
Spolehliví bacilobijci
Cibule, česnek i křen byly odedávna prostředky proti nemocem a pro posílení těla. Moderní výzkumy daly našim předkům zapravdu. Tato zelenina obsahuje sirné sloučeniny a další dezinfekčně působící látky, které lze bez nadsázky nazvat přírodními antibiotiky. Narozdíl od nich však nemají žádné vedlejší účinky, jako je likvidace přirozené a prospěšné střevní mikroflory. Jsou bohaté i na vitamín C a další důležité látky, mají i řadu dalších prospěšných účinků, česnek například pomáhá snižovat krevní tlak
Nejúčinnější jsou tyto elixíry v čerstvém stavu. Jablkový křen, česnečka, tvarohová pomazánka s čerstvě utřeným česnekem či syrová cibule v salátech jsou proto pochoutkou i lékem v jednom!
Základ je silná imunita
Nejúčinnější jsou kapky, tinktura, z čerstvé šťávy, které můžete zakoupit, nebo si je připravit z echinacey vypěstované na zahradě.
Osvědčená rostlina prokazatelně podporující imunitní systém - třapatka (Echinacea). Podporuje množení a aktivitu bílých krvinek, které nás chrání před původci infekcí.
Její okamžitý účinek je však poměrně krátký – proto ač je preventivní užívání tinktury vhodné v dávkách kolem 20 kapek třikrát denně, pokud právě propuká nachlazení, bolení v krku a další obtíže, pomůže kůra intenzivnější:
- Ihned si dopřejte 50 kapek a posléze užívejte každou hodinu 10 kapek, po dobu dvou až tří dnů, až do vymizení potíží.
- Čím dříve po tinktuře sáhnete, tím větší je šance propukající onemocnění zcela zastavit. Ale i pokud se to nepodaří, má užívání echinacey velmi kladný efekt – zkracuje dobu onemocnění, zmírňuje jeho průběh a zahraňuje recidivám.
Přírodní látky podporující imunitní systém v optimální funkci obsahuje i hlíva ústřičná.
- Betaglukany a další cenné složky této houby mají všestranný příznivý vliv na zdraví.
- Kromě zvýšení obranyschopnosti pomáhají při alergiích a jsou prevencí proti řadě civilizačních chorob.
- Hlívu můžete užívat čerstvou, sušenou či v tobolkách, v prodeji jsou i samotné izolované glukany.
Za velmi cenný přírodní biostimulátor je považován i rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou velmi bohaté na vitamíny, minerály, enzymy a další prospěšné složky.
Ke zvýšení obranyschopnosti přispívá i saunování, otužování a přiměřený pohyb.
Jak zachovat přírodní vitamíny
Dodržovat zásadu zdravého jídelníčku, kde by se mělo objevit alespoň pět porcí ovoce a zeleniny v průběhu dne, se vyplatí.
Aby byl organismus odolný vůči podzimním nemocem, musí mít také dostatek všech vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Tělo by je mělo dostávat často v malých dávkách, protože mnohé z nich nedovede dlouhodobě skladovat.
Je známé, že přírodní komplex v potravinách je účinnější, nežli vitamíny v tabletách. Pozor ale na to, že při skladování se obsah mnohých cenných látek výrazně snižuje. Vlastní zeleninu proto skladujte v co nejlepších podmínkách. U kupované bohužel dobu v dozrávárnách a skladech neovlivníte. Prokazatelně vyšší nutriční hodnotu má ekologicky pěstované ovoce a zelenina.
V zátěžovém období se pak navíc mohou hodit i doplňky stravy – odolnost proti virům a dalším patogenům například zvyšuje selen, kterého je u nás výrazný nedostatek v půdě, a tedy i v ovoci a zelenině. (Ve Skandinávii se proto již přidává do umělých hnojiv, a to s dobrým výsledkem).
- Z přípravků, kterých je na trhu velký výběr, volte vždy organicky vázaný selen, který tělo beze zbytku využije.
- Zrovna tak prospěšný je minerál zinek, jehož obsah v ovoci za posledních 20 let také bohužel výrazně klesnul.
Pokud zeleninu tepelně upravíte, samozřejmě část vitamínů ztratí. Podle nejnovějších výzkumů se ale například vitamín C nejvíce degraduje při teplotě kolem 70°a 80°, zatímco rychlý var přečká lépe. Proto je dobré vkládat zeleninu do vroucí vody, nikoli do studené a přivádět jí pomalu k varu.
Podzimní únava a vyčerpání?
Spolu se zkracujícími se dny na mnoho lidí padá únava a špatná nálada. Překonat toto náročné období vám pomohou léčivé rostliny patřící do skupiny adaptogenů.
- Činí organismus odolnější vůči stresu a chrání jej před jeho negativními účinky.
- Podporují vitalitu, fyzickou i psychickou výkonnost, aniž by byly návykové nebo působily pouze dočasně, jako například kofein obsažený v kávě a čaji.
Tradiční a již tisíce let užívanou rostlinou je v tomto ohledu žen-šen. Velmi dobré účinky má však také rhodiola, eleuterokok, parcha saflorová či jiaogulan, takzvaný pětilistý žen-šen.
Náladu vám může zlepšit třezalka tečkovaná, která působí jako mírné antidepresivum, aniž by zároveň měla tlumivé účinky.