Pokud jste se dostaly do kategorie „ženy nad padesát“ a váš život začaly provázet příznaky menopauzy, nezoufejte. Neděje se nic vážného a nezvladatelného, chce to jen pár změn v životě a často jsou docela příjemné. Velkým pomocníkem vám může být i příroda, která dokáže vašemu tělu poskytnout látky, vitamíny a minerály, které si s mnohými nesnázemi umějí hravě poradit.

Špatná nálada i závratě

Příchod klimakteria začíná poměrně nenápadně, kdy dochází ke změnám tlaku, lehkému krátkému bušení srdce a nejčastěji návaly horka a pocení. Jisté procento žen má stavy návalů natolik časté, že jim značně komplikují běžný život. Průvodními jevy přechodu jsou často také špatné nálady a snížená psychická i fyzická výkonnost. U někoho se dostaví i problémy se soustředěním, nekvalitní spánek či nespavost.

Objevit se může i snížené libido a vaginální suchost. Ženy během menopauzy často trpí i bolestmi hlavy a migrénami, pocity brnění končetin, bolestí na hrudi, závratí či nevolností. Dalším neblahým faktorem je i časté přibírání na váze, sušší pokožka a s tím i rychlejší tvorba vrásek a změna pigmentace pokožky.

Vsaďte na prevenci a zdravý životní styl

Základem dobrého snášení tohoto období je zdravý životní styl se správnou stravou, dostatkem fyzického pohybu a co možná největší duševní pohoda. Vyhněte se nadměrnému užívání alkoholu a kouření a dopřejte tělu to nejlepší, co můžete. Kromě toho zařaďte do pravidelného jídelníčku zdravé nápoje, které vás podpoří nejen fyzicky, ale i psychicky.

Dopřejte tělu zlaté mléko

Zlaté mléko je tradiční ájurvédský nápoj z kurkumového kořene nebo mleté kurkumy, mléka, černého pepře, másla a medu. Vždy záleží na konkrétním receptu, kterých je mnoho.

Čím zlaté mléko prospěje?

Pro ženy nad padesát je tato kombinace více než vhodná, protože kurkumové barvivo kurkumín podle vědců výborně reguluje hormonální funkce a celkově působí blahodárně na celý organismus. Stimuluje produkci hormonů serotoninu a dopaminu, které pomáhají proti špatné náladě, případným depresím a nespavosti. Kromě toho je výborný pro posílení imunity a zlepšuje krevní oběh. Protože obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a působí protizánětlivě.

Připravit zlaté mléko je hračka

Jak připravit zlaté mléko, se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Existuje ale i trochu jiný postup. Nalijte 1 hrnek mléka do hrnce a pozvolna ho zahřívejte na středním stupni. Použít můžete nejen to kravské, ale využít lze i mandlové nebo kokosové. Přidejte 1 lžíci sušené kurkumy, špetku pepře, případně další koření, jako je například skořice, a chvilku povařte. Následně nechte trošku vychladnout a přidejte máslo nebo kapku kvalitního olivového oleje. Osladit si můžete nápoj medem. Zlaté mléko popíjejte po doušcích jednou denně, a to buď ráno, nebo těsně před spaním.

Perfektním pomocníkem je maliníkový čaj

Listy maliníku podle vědeckých studií svými blahodárnými účinky skvěle podporují hormonální činnost ženského těla. Obsahují totiž významné třísloviny, které příznivě ovlivňují zdraví dělohy a pomáhají zmírňovat menstruační křeče. Je také doporučován těhotným k přípravě na porod.

Jak na to: Zalijte 1 polévkovou lžíci usušených malinových listů 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Odvar si dopřejte během dne, ale nepijte ho nikdy těsně před spaním.

Začněte každý den vodou s citronem

Tímto nápojem si udělejte dobře hned po ránu. Teplá voda s citronem má totiž podle vědců silné antibakteriální účinky, a tak dokonale podporuje rychlé vyplavování toxinů z celého organismu. Kromě toho poměrně omezíte svou chuť k nadměrné konzumaci jídla.

Významnou roli hraje i vitamín C z citronu, který podporuje celkovou imunitu a zdraví. Zkvalitňuje činnost jater, které mají přirozenou detoxikační schopnost. Vymačkejte každé ráno půlku citronu do sklenice teplé vody a vypijte na lačno. Nápoj si klidně dopřejte ještě dvakrát během dne.

Zdroje: www.jakzdrave.cz, www.tojesenzace.cz, www.dotekyorientu.cz