Bylinky vhodné pro (bývalé) kuřáky

Nikdy není od věci pročistit tělo. A ten pocit! Plíce kuřáků jsou nejvíce vystavené toxinům z kouření, ale zbytek těla také, i když možná v menší míře. Bylinky jsou tu pro nás vždy, když je potřebujeme.

Dobře se ví, že přírodní léčiva nejsou tak silná a razantní jako farmaceutické výrobky, ale to zrovna u pročištění organismu ani moc nevadí. Takže směle do toho! Najděte si bylinu, která vám pro očistu organismu bude vyhovovat. Byliny je vhodné konzumovat nejen jako čaje nebo koření v pokrmech. Vůbec nejefektivnější pro očistu plic je inhalace v páře.

Na plíce plicníkem!

Jarní růžovofialová drobná bylinka plicník je u nás hojně rozšířená, a to všechny čtyři její původní druhy. V Evropě plicník najdete všude, ale jinde už je jeho výskyt výjimečný. Jde o dobře známou léčivku, která je v lékárnách běžně dostupná. Plicník se užívá jako čaj. Lžička sušené byliny se zaleje horkou vodou a nechá 15 min louhovat. Doslaďte podle chuti a pijte po dobu maximálně dvou týdnů.

Kuřáky protáhne máta, eukalyptus nebo borovice

„Borový zaváněl háj!“ Pamatujete na Postřižiny? Pokud byste se rozhodli použít k pročištění a ozdravě těla jakékoli esenciální oleje, uvědomte si, že je vždy potřeba je ředit, alespoň s jinými minerálními oleji! To je fakt, nejen vtipná scénka z filmové klasiky.

Do horké vody určené k inhalaci postačí jen dvě nebo tři kapky esenciálního oleje. S hlavou pod ručníkem a nad mísou vypařující se vody s vonnými silicemi máty, eukalyptu nebo borovice si pročistíte nejen plíce, ale i dutiny.

K inhalaci, resp. přípravě horké tekutiny lze použít také odvar z pupenů borovice. Máta se běžně užívá jako čaj nebo ochucená voda. Právě teď je stále možnost natrhat a nasušit mátu na zahradě. Pokud ji ustřihnete ještě teď, během konce léta a podzimu opět povyroste.

Kuřáci ocení i mateřídoušku a tymián

Mateřídouška a tymián jsou úzce příbuzné bylinky, které krásně voní a pomáhají plicím proti projevům nachlazení. Užívají se běžně do pokrmů, ale také jako čaj a rozhodně je lze použít i k inhalaci. Ještě stále je můžete najít zelené na záhoně a mateřídoušku i na sušších svazích u polí a na loukách. Nepropásněte možnost natrhat si něco do zásoby. Na podzim se bude na četná nachlazení hodit.

Lipový květ proti hlenu

Nejvyšší čas posbírat lipový květ. Ten je také, stejně jako tymián, oblíbenou a osvědčenou bylinou pomáhající plicím a průduškám zbavit se hlenu a nečistot. Lipový čaj je oblíbeným léčivým a dobře přijímaným teplým nápojem i pro děti, zvlášť pokud je slazený medem. Právě teď je vhodná doba ke sběru květů a jejich sušení. Pamatujte, že sušení musí probíhat bez použití tepla. Květy uložte někam do vzdušného kouta a nechejte pořádně proschnout.

Lobelka nadmutá a semena kopru jako bonus

Lobelka nadmutá, latinsky Lobelia inflata, a semena kopru pomohou vyléčeným kuřákům účinně redukovat nutkání dát si cigaretu. Chutí nejsou zajímavé, ale dají se dobře kombinovat s jinými bylinami v čaji. Semena kopru se dají i žvýkat, ale jejich příchuť je lepší zamaskovat mátou nebo jinou příjemnější aromatickou bylinkou.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli bylinu, nejdůležitější krok pro vaše zdraví jste už udělali tím, že jste s kouřením skoncovali.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://www.novinky.cz