Nadýmání není nic příjemného a trápí asi 30 % celkové populace od dětí až po starší generaci. Příčin může být mnoho. Nesprávný výběr potravy a její zpracování, špatné jídelní návyky a způsob stravování, přísun tekutin, pohyblivost střev, stav a funkce jednotlivých orgánů trávicí soustavy či sedavý způsob života. Důvodem mohou být i zažívací problémy od potravinové alergie přes zácpu až po intolerance některých potravin.

Pomůže vám pohyb

Pohyb je jeden z osvědčených prostředků proti nadýmání, který funguje. Skvěle podporuje střevní peristaltiku, čímž dojde k určitému uvolnění. Bohužel mnozí z nás mají tendence si s příchodem nepříjemných pocitů a křečí naopak sednout či lehnout. Ovšem to je chyba. Je to signál, že bychom se měli více hýbat. Pomůže i chvilka rychlé chůze. V případě, že zrovna nemáme možnost se projít, udělejte si pár dřepů. Efekt ucítíte již za chvilku.

Masírujte si břicho

Jistě znáte tuto pomoc u miminek a malých dětí. Ovšem stejně dobře funguje i u dospělých. Masáž břicha pomůže rozpohybovat střeva, a to je v případě nadýmání nutné. Pomoci si můžete i přiložením nahřívacího polštářku na břicho.

Na co si dát pozor

Plynatost a nadýmání je často spojeno s konzumací některých potravin, jako jsou košťáloviny, luštěniny nebo cibule. Dejte si také pozor na polykání vzduchu při kousání a žvýkání nebo mluvení při jídle. Plynatost způsobuje i nadměrná konzumace sycených nápojů.

Vsaďte na sílu některých bylinek

Správně vybrané a upravené bylinky jsou proti nadýmání dokonalým pomocníkem. Působí docela rychle a hlavně bezbolestně. Je to vlivem silic a tříslovin, které podstatně urychlují trávení. Díky tomu nesetrvávají potraviny v trávicím traktu déle, než je potřeba a nedochází k tvorbě hnilobných bakterií. V těle tak nevznikají nepříjemné plyny, nenastane ani pocit nadýmání a bolestivých stahů střev.

Fenykl obecný

Snižuje napětí hladkých břišních svalů, pomáhá proti hromadění plynu ve střevech a je naprosto ideální proti zácpě. Obsahuje silice, pryskyřice, saponiny, hořčiny, rutin a mnoho dalších velmi blahodárných látek. U kojenců skvěle funguje čaj z rozdrcených semínek. Nedoporučuje se však těhotným ženám, protože by mohl vyvolat stahy děložních svalů. Udělejte si fenyklový čaj a po doušcích jej třikrát denně popíjejte. Lžičku rozdrcených semínek zalijte šálkem vroucí vody, 10 minut louhujte a přeceďte. Fenyklová semínka se dají i žvýkat.

Fenykl posilte kmínem a anýzem

Kmín a anýz jsou další bylinky, které vám pomohou s nepříjemným nadýmáním. Vyrobte si účinnou čajovou směs. Půl lžičky fenyklu, půl lžičky anýzu a půl lžičky drceného kmínu přelijte 300 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Poté čaj přeceďte přes sítko a popíjejte jedenkrát denně.

Mátový čaj

Že je mátový čaj spojovaný se zklidněním podrážděného žaludku a s úlevou při zažívacích obtížích, ví skoro každý. Výborně však plní svou zklidňující úlohu i při nadýmání. Čerstvé nebo sušené lístky zalijte vařící vodou, přikryjete a nechte 15 minut louhovat. Popíjejte několikrát za den. Máte potíže se žlučníkem nebo játry? Raději se o konzumaci máty poraďte s lékařem.

Miřík celer

Miřík celer je další bylinka, která blahodárně prospívá trávení a pomáhá snižovat vznik plynů při zpracovávání potravy. Bonusem navíc jsou její uklidňující a analgetické vlastnosti, které mírní příznaky žaludečních neuróz. Jak si vyrobit celerový čaj? Přiveďte k varu vodu na jeden šálek čaje a 5 minut v ní povařte 1 čajovou lžičku sušené celerové natě. Následně lektvar zakryjte a nechte louhovat 10 minut. Popíjejte po každém hlavním jídle.

Tymián obecný

Jeho typické vonné silice skvěle snižují tvorbu plynů a míru hromadění toxinů ve střevech. Tato bylinka také báječně pomáhá předcházet vzniku zánětu žaludku a ulevuje během nepříjemných křečí. Uvařte šálek vody a přidejte lžičku sušené bylinky. Opět nálev zakryjte a nechte stát 5 až 10 minut. Po scezení máte skvělý tymiánový čaj, který popíjejte dvakrát denně nebo ho pijte po konzumaci pokrmů, které by mohly nadýmat.

Zdroje: www.bylinkovo.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.prostezdravi.cz