Současná doba je bohužel dost uspěchaná a častokrát plná stresu. Není divu, že to odnáší naše psychika a posléze i celý organismus. V těchto situacích člověk hledá různé stimulátory, které by mu dodaly tolik potřebnou energii. Zkuste namísto kávy nebo energetických nápojů sáhnout po bylinkách. Jsou zdravé, a navíc mnohem více efektivní.

Smetánka lékařská (Taraxacum officinale)

Pampelišku najdete skoro všude. Teď už sice nekvetou, ale užitečné jsou i listy a kořen. Rostlina obsahuje významné látky, které skvěle podporují detoxikaci organismu, protože urychlují metabolismus, čímž jsou škodliviny mnohem rychleji vyplaveny z těla. Přítomné hořčiny podporují tvorbu a proudění žluči a hrají tak důležitou roli právě při únavě a vyčerpání. Zároveň posilují srdeční aktivitu a zlepšují náladu. Oblíbená pampeliška má poměrně silné močopudné účinky a aktivuje činnost ledvin i jater. Je doslova nabitá vitaminy C, A, B a obsahuje i významný betakaroten, křemík, draslík a vápník.

Nejlepší je pravidelně popíjet čaj z čerstvých listů. Pro svou nahořklou chuť jsou mladé listy pampelišky vhodné i do zeleninových salátů. Z květů si můžete vyrobit pampeliškový sirup nebo med a poupata lze naložit do octa jako kapary. Sušený kořen je velkým pomocníkem pro všechny diabetiky, protože obsahuje velice prospěšný inulin.

Medvědí česnek (Allium ursinum)

Nejúčinnější je medvědí česnek v čerstvé podobě, sušením své silné účinky postupně ztrácí. Pokud jste si medvědí česnek nasbírali a máte ho v mrazáku, síhněte po něm. Listy dodávají tělu mnoho prospěšných látek. Třeba vitamínu C je ve 100 g této bylinky třikrát víc, než je běžná doporučená denní dávka pro dospělého. Obsažené silice v sobě mají síru, která velice pomáhá během detoxikační kúry. Kromě toho medvědí česnek výborně povzbuzuje organismus, zlepšuje prokrvení periferních míst a zrychluje průtok krve a lymfy.

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)

Přestože je bršlice často považována za plevel, jde zároveň o užitečnou bylinku. Jak vyplývá z latinského názvu „podagraria“, často se využívá při léčbě podagry neboli dny. Bršlice má výborné močopudné účinky, a proto je často součástí diuretických, protirevmatických a krev čistících čajů. Bylinka má také výborné výsledky v léčbě hemeroidů a bolavých kloubů. Rostlina pomáhá s očistou organismu, snižuje překyselení těla a přispívá k dobrému proudění lymfy. V listech najdete vitamin C, který pomáhá posilovat imunitu a funguje i proti únavě. Mladé lístky bršlice jsou velice chutné, a proto se báječně hodí nejen do čerstvých zeleninových salátů, ale i k dochucení mletého masa, nádivek i polévek.

Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea)

Poléhavá trvalka se kobercovitě rozrůstá, je typická svými drobnými fialovými květy. Takže ji jen tak v přírodě nepřehlédnete. Její výhony mohou být až 1 m dlouhé a konzumují se jak čerstvé, tak i sušené. V podstatě je můžete sbírat po celou sezónu. Listy obsahují hodně minerálních látek a také vitamin C. Protože popenec podporuje látkovou výměnu, je často využíván proti únavě a vyčerpání. Díky tomu je častou součástí mnoha detoxikačních kúr. Výborně se podílí i na zlepšení stavu při léčení zánětů horních cest dýchacích, protože rozpouští hleny.

Zdroje: www.healthline.com, www.floranazahrade.cz, www.kouzlovuni.cz