Únava někdy zaskočí každého z nás. Nejvíce nás přepadá během podzimu a počátkem jara, kdy bývá organismus často fyzicky a psychicky vyčerpaný. Velkým pomocníkem je samozřejmě zdravá životospráva, dostatek aktivního pohybu, řádná dávka spánku a některé bylinky. Využijte letní období k jejich sběru, protože jsou přímo nabité léčivými látkami.

Heřmánek

Heřmánek je považován za květinu Boha slunce, a to pro jeho užitečné a opravdu pestré léčivé účinky. Ve chvíli, kdy jste rozmrzelí a takřka bez nálady, dejte si šálek heřmánkového čaje. Dokáže nejen zvednout náladu, ale i zvolnit tempo a potlačit stres. Úspěšně zvládne utlumit i kdejaké úzkosti a deprese. Výborně funguje i proti nespavosti, protože organismus celkově zklidní. Můžete si ze sušeného heřmánku vyrobit voňavý sáček a dát si jej pod polštář. Stejně tak funguje i jako obklad na bolavá místa.

Meduňka lékařská

Bylinka, která nejen nádherně voní po citronu, ale jde i o užitečnou léčivou bylinu, především díky vonným silicím jako citral, citronela a geraniol. Má silné antioxidační účinky a značně prospívá dýchacím cestám. Protože působí sedativně, přináší úlevu a náležitý odpočinek celému organismu. Snadno vás tak zbaví nežádoucího stresu, nervozity a únavy. Po meduňce se vám bude i mnohem lépe usínat a také vám uleví s těžkým zažíváním. Výborně uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím, pomáhá při depresi a psychickém vyčerpání.

Rozmarýn lékařský

Protože obsahuje velké množství éterických olejů, využívá se často v aromaterapii nejen k lepší duševní výkonnosti, ale i paměti a fyzické výkonnosti. Může za to obsažená chemické složka 1,8 cineol. Dokonale stimuluje mozkovou činnost, zmírňuje bolesti kloubů a zlepšuje náladu. Stejně tak nad míru prospívá trávicí soustavě a celkově posiluje imunitu těla.

Dobromysl

Jak už je patrné z názvu, tato bylinka je přímo stvořena pro dobrou mysl. Jde o báječné antidepresivum, které je pro psychiku přímo pohlazením. Takže se při pravidelném popíjení můžete těšit na dobrou náladu. Z dobromysli si můžete dopřát i zklidňující koupel, která vás okamžitě zbaví případné melancholie a bolestí hlavy. Bylinka je také velmi užitečná při zažívacích potížích, chřipkách, rýmě a kašli.

Máta peprná

Další účinná bylinka, která si umí dokonale poradit se stresem a zbavit vás nepříjemného napětí. Přinese úlevu i při dlouhodobých bolestech hlavy a silné migréně. To vše díky přítomnosti prchavého oleje, který je kromě jiného plný mentolu, mentonu a mentylacetátu. Máta vám pomůže i s podrážděným žaludkem a dokonale vyharmonizuje celé trávicí ústrojí.

Zdroje: www.eshop.alfafit.cz, www.healthline.com, www.living.iprima.cz