Zdroje: katalogbylinek.cz, cs.wikipedia.org

Bylinkový čaj proti únavě

Hledáte bylinky, které by vás probraly k životu? Vyzkoušejte bylinné směsi z rostlin, které jsou nejen voňavé, ale také povzbuzující.

Melanie ze Síly pro život pro vás připravila toto pěkné video, kde představuje jarní bylinky, které najdete všude kolem nás. Možná je znáte, jen netušíte, že právě tyto vám mohou pomoci i s jarní únavou.

Zdroj: Youtube

Které bylinky povzbudí tělo i mysl?

Které bylinky jsou pro své povzbudivé účinky vyhlášené? Patří sem mnohé domácí, ale i řada cizokrajných. Ty lze pořídit i v našich lékárnách - ať už v čajových směsích či samostatně.

Ženšen je vyloženě spojovaný s vitalitou a fyzickou i mentální výkoností. V lékarně jej pořídíte v tabletách, kapslích i v čajových směsích.

Pod neznámým Rhodiola rosea se skrývá rostlina rozchodnice růžová. Je to rozchodník podobný těm na skalách a v zahrádkách. U nás jde o kriticky ohroženou léčivou bylinu, která se nachází už jen v Krkonoších či Hrubém Jeseníku. Proto se rozhodně obraťte na lékárnu nebo online obchody, které nabízejí rostliny z jiných končin světa a samosběru se vyvarujte.

Mateřídouška je dobře známá příbuzná tymiánu. Je nejen opravdu voňavá, ale zlepšuje odolnost proti únavě i stresu. Má povzbuzující účinky pro tělo a zklidní mysl.

Máta peprná je u nás hojně se vyskytující divoká i zahradní bylinka, která neuvěřitelně prorůstá záhony, a proto je považovaná i zaplevel. Svěžest, kterou máta oplývá, povzbuzuje i podporuje koncentraci.

Ashwagandha, latinsky Withania somnifera a česky withanie snodárná je bylinka s mnoha zajímavými účinky. Používá se po onkologické léčbě, doporučuje se sportovcům pro zlepšení fyzické i psychické kondice. Prý je to osvědčené afrodiziakum pomáhající proti stresu, depresím. Stimuluje a zlepšuje soustředění. Říká se jí také „bylina mládí“ pro celkově pozitivní účinky na celý organismus, imunitu, tkáně, svalstvo, kosti i duševní rozpoložení. U nás ji lze pěstovat jen jako pokojovku, kterou je možné letnit. Název snodárná patrně souvisí s uvolněním, nikoli sedativními účinky, které rostlina nemá.

U nás je dobře známý také kozlík lékařský. Uklidňuje nervový systém, napomáhá zvládat lépe stres i únavu.

Také šalvěj má povzbudivé účinky podobně jako rozmarýn. Obě bylinky můžete nejen pěstovat, ale také z nich připravit lahodné nápoje. Nejde jen o čaje, ale také například vodu ochucenou ovocem a bylinkami. Rozmarýn, šalvěj, máta i mateřídouška či tymián se pro tyto účely skvěle hodí.

Související články