Virové onemocnění

Virové onemocnění či viróza je choroba způsobená působením patogenních nebuněčných forem živých soustav. Ty útočí jak na živočichy, tak na rostliny. Při napadení organismu dochází k jeho kopírování uvnitř buněk. První souboj s virem obstarává tzv. vrozená imunita a NK buňky. Tento typ bílých krvinek umí rozpoznat napadené buňky a usmrtit je. Po propuknutí infekce dochází k celé řadě bojů, které se dají zařadit do adaptivní imunity. V této fázi tělo produkuje již konkrétní protilátky proti danému viru. Léčba tohoto onemocnění je komplikovaná. Viry totiž využívají hostitelské bílkoviny, a tak jsou různá antivirotika škodlivá i pro samotného hostitele. Jako prevence funguje především posílení imunitního systému.

Přírodní antivirotika

Bylinkové antivirotika nejenže posilují imunitní systém, ale také obsahují látky, které pomáhají zpomalovat vývoj virů. Mají však i další přínosy pro zdraví. Podporují kardiovaskulární systém těla a mají protizánětlivé účinky.

Bylinky proti virům

Bylinky se používají již od starověku. Bohužel výzkumů, které by podpořily účinky těchto přírodních léků, je stále málo. Proto se nespoléhejte pouze na byliny, ale snažte se posilovat svůj imunitní systém zdravým životním stylem. Tedy dostatečným pohybem a konzumací zeleniny, ovoce, luštěnin a celých zrn, které obsahují další důležité vitamíny a minerály.

Šalvěj

Šalvěj patří mezi aromatické byliny. Obsahuje sloučeniny zvané safficinolidy a salvioly, které se nacházejí v listech a stoncích rostliny. Ty jsou schopné bojovat proti virům imunodeficience typu 1 (HIV-1), které způsobují onemocnění AIDS. Nejúčinnější formou konzumace je tinktura v dávkách 20-30 kapek 3x denně.

Oregano

Toto koření obsahuje dvě silné sloučeniny Karvakrol a Thymol, které mají silné antivirové, antibakteriální a antifungální vlastnosti. Oreganový olej působí především proti herpes simplex typu 1 (HSV-1), rotavirům, které jsou příčinami průjmu u kojenců a dětí, a proti respiračním syncytiálním virům (RSV) způsobující respirační infekce.

Bazalka

Nyní se na salát Caprese budete dívat jinak. Bazalka totiž působí proti herpes virům, hepatitidě B a enteroviru. Zvyšuje také imunitu. Čtyřtýdenní studie, během níž 24 dospělých konzumovalo 300 mg extrakt z bazalky, potvrdila, že tato bylina zvyšuje hladiny pomocných T buněk, které chrání tělo před virovými infekcemi.

Česnek

Česnek je přírodní lék působící na řadu onemocnění. Tato cibulová zelenina pomáhá s léčbou proti lidskému papilomaviru způsobující nepříjemné bradavice. Výzkum ve zkumavkách také potvrdil antivirovou aktivitu proti chřipce A a B, HIV, HSV-1, virové pneumonii a rinoviru, který způsobuje nachlazení.

Máta peprná

Listy a éterické oleje z máty peprné mají antivirovou a protizánětlivou funkci. Mají také ochlazující, zklidňující a hojivé účinky. Ulevují od kašle a dodávají energii. Výzkum v laboratoři potvrdil, že máta má silnou antivirovou aktivitu proti respiračnímu syncytiálnímu viru (RSV).

Echinacea

Echinacea je známá pro svůj účinek podporovat imunitní systém. Fytochemikálie, které bylina obsahuje, mají schopnost snížit virové infekce a nádory. Navíc sloučenina, zvaná echinacein, inhibuje bakterie a viry před pronikáním do zdravých buněk.

Bylinková lékárna

Mezi další významné byliny bojující proti virům a podporující imunitní systém patří například měsíček, bezinka, kořen kozince, ředmihák plstnatý, zázvor, lékořice, olivový list, ženšen, pampeliška, rozmarýn, citronový balzám nebo fenykl.

Jak bylinky užívat

Z výše uvedených bylin si můžete připravit čaj. Vrchovatou čajovou lžičku byliny nasypte do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte 5-10 minut louhovat. Vyrobit si také můžete bylinný nálev. Ten je silnější než čaj. Byliny macerujte ve vodě až 7 hodin. Vypijte pouze jeden šálek denně. Používat můžete i organické éterické oleje. Provoňte jimi svůj byt, přidejte si je do koupele nebo je promíchejte s nosným olejem a aplikujte je na kůži. Pamatujte, že byste je nikdy neměli konzumovat v neředěné formě.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.rehabilitace.info, Richard A. Goldsby, Thomas J. Kindt, Barbara A. Osborne. Kuby Immunology