Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.novinky.cz

Používejte při zácpě i bylinky

Dlouhodobým používáním laxativ, a to i těch přírodních, si můžete poškodit mikroflóru zažívacího traktu. Přivodili byste si přetrvávající následky, které lze jen těžko napravit. Užívejte proto medikamenty i přírodní preparáty s rozvahou. Především zkuste změnit jídelníček, zařadit fermentované pokrmy, které obsahují velké množství probiotik. Také hodně pijte, což je i zásadní v případě, že se vrhnete na stravu bohatou na vlákninu. I taková vám způsobí zácpu, pokud nepřijímáte dostatečné množství tekutin.

Bylinka, která zabírá na zácpu stoprocentně

Sena je rozhodně stoprocentně účinná, ale až agresivní. Užívá se jen velmi malé množství ve formě čaje. Rozhodně jsou vhodné bylinné směsi se senou, neboť ostatní byliny v čaji harmonizují zažívání, pomohou od křečí či k očištění střev. Sena by se neměla používat příliš dlouho a nikdy nepřekračujte použité množství.

Máta je skvělá na peristaltiku i zácpu

Jemnější je rozhodně máta, která je nejen projímavá, ale také pomáhá s peristaltikou střev, při pocitu nafouklého žaludku, proti křečím i nadýmání. Mátový čaj je také chuťově příjemný, jednoduše jej zařadíte i do pitného režimu mimo dny, kdy máte problémy se zažíváním. Budete se cítit lehčeji, a navíc vám pomůže i od stresu, bolesti hlavy či problémů s usínáním. I to je důležité, protože zácpa může být zapříčiněna také stresem.

Se zácpou si poradí i ta nejběžnější bylinka

Mezi naše bylinky, které pomáhají i při zácpě, patří rozhodně pampeliška, respektive její kořen. Smetanka lékařská je nejen vhodná pro posílení imunity, jelikož pročišťuje organismus od škodlivých látek. Podporuje také trávení, a to díky vlivu na játra, žlučník, slinivku, žaludek, ledviny i močové cesty.

Bylinka z Indie je skvělá na zažívání i zácpu

Psyllium se používá hlavně jako vláknina. Jde o jitrocel indický, jehož osemení se v rozemleté formě prodává v lékárnách i ve zdravé výživě. Psyllium pomáhá regulaci zažívání, odstraňuje toxické látky a podporuje správný metabolismus tuků. Celkově je psyllium skutečně přínosné pro vaše zažívání po všech stránkách. Zbaví vás zácpy a zkvalitní zažívání.