Pokud je zánět krátkodobý, je vlastně prospěšný, je to signál, že váš organismus se právě potýká s infekcí a postupně se uzdraví. Pokud se však zánět drží v těle příliš dlouho, může napáchat velké škody. Zdravá strava, omezení stresu a pohyb na čerstvém vzduchu jsou základní prevencí zánětu v těle. Prevenci můžete podpořit i bylinkami a kořením. Určitě je zařaďte do svého jídelníčku.

Česnek čerstvý i sušený

Léčivou sílu česneku asi není nutné představovat, je známá po staletí. Patří mezi všestranné pomocníky při mnoha zdravotních obtíží, jako jsou kašel, infekce, bolesti zubů, ale i artritida. Česnek můžete konzumovat čerstvý, sušený, k zakoupení existují i koncentrovaný česnek nebo extrakt z něj. Česnek obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé účinky.

Král koření černý pepř

Přidáváte černý pepř do pokrmů? Děláte dobře. Jeho účinná látka zvaná piperin snižuje zánět v těle, lidé ho od nepaměti používali k tlumení příznaků astma, průjmu a při dalších žaludečních potížích, ale pomáhá i s trávením. Toto celosvětově nejproslulejší koření můžete koupit už mleté nebo celé a nasypat ho do ručního mlýnku.

Kurkuma jen s piperinem

Pokud jste ještě neobjevili léčivé vlastnosti kurkumy, je na čase začít. Patří mezi nejpoužívanější koření v indické kuchyni, známé je už od starověku. Obsahuje stovky účinných látek, z nichž proti zánětlivým procesům v těle působí nejlépe kurkumin. V kurkumě je ho pouze 3%, proto kurkumu konzumujte společně s černým pepřem, který díky látce piperinu mnohonásobně zvyšuje absorpci kurkuminu. Při nákupu vybírejte produkty, které obsahují kurkumu s extraktem z černého pepře nebo s piperinem.


Zázvor na klouby

Známé koření, které nesmí chybět v žádné domácnost v období chřipek a nachlazení, a to jak čerstvý, tak sušený nebo v prášku. Pravidelně byste ho měli užívat, pokud trpíte bolestivými záněty kloubů, artrózou nebo sníženou pohyblivostí. Protizánětlivé látky obsažené v zázvoru zlepší váš zdravotní stav.

Zelený čaj prospívá střevům

Rádi popíjíte zelený čaj? Pak byste měli vědět, že je nabitý polyfenoly, sloučeninami pro zdravý mozek a srdce, pomohou vám také shodit přebytečná kila a mírnit zánět ve střevech, proto by je měli pít lidé trpící Crohnovou chorobou. Zelený čaj začněte rozhodně pít, pokud máte revmatoidní artritidu, nemoci dásní či příznaky Alzheimerovy choroby.

Ženšen

Zdroj života, to je ženšen, známý tisíce let pro své léčivé vlastnosti. Asijský ženšen a americký ženšen se od sebe liší, ten asijský vás povzbudí, americký zase uvolní. Oba však obsahují látky, které záněty v těle zmírňují. Najdete ho v čajích či různých potravinových doplňcích.

Související články


Zdroje: www.ctidoma.cz, www.mojezdravi.cz, Janča - Zentrich: Herbář